Вијести, Свијет

Дамаск: У нападу хемијским оружјем 1.300 мртвих?

029953

Један од вођа сиријске опозиције Џорџ Сабра изјавио је да је данас у нападима снага сиријског предсједника Башара Асада на источна предграђа Дамаска погинуло 1.300 људи, као и да је у тим нападима коришћено хемијско оружје.

„Ово није први пут да режим користи хемијско оружје. Али сада је дошло до значајне прекретнице у дјеловању режима… овај пут је вријеме за уништење умјесто, као до сада, за страшење“, истакао је Сабра.

Активисти су раније објавили да је око 650 људи погинуло од посљедица удисања гаса, пренијела је агенција АФП.

С друге стране, сиријска Опсерваторија за заштиту људских права, са сједиштем у Британији, саопштила је да је 100 људи погинуло, али није коментарисала да је у нападу коришћен гас.

Сиријски активисти оптужили су војску предсједника Башара ел Асада да је употријебила бојне отрове током интензивног бомбардовања побуњеничких подручја око Дамаска, што је Дамаск одмах демантовао. Активисти су навели да су бојни отрови употријебљени у предграђима Аин Тарма, Замалка и Џобар у региону Гута.

Извјештаји о употреби хемијских средстава (бојних отрова) не могу да буду провјерени, пренијела је агенција Ројтерс, наводећи да се те оптужбе подударају са посјетом Дамаску тима стручњака УН за хемијско наоружање. Активисти су оптужили снаге режима да су испаљивале „ракете са отровним бојевим главама“.

Војска негира употребу хемијског оружја.

Шеф тима инспектора за хемијско оружје УН у Сирији Еке Селстрем изјавио је данас да би требало испитати наводе сиријских активиста. Селстрем, шведски научник, изјавио је новинској агенцији ТТ да је видио само тв снимак тог напада, али да му број мртвих звучи сумњиво.

„То је нешто што би требало провјерити“, казао је он у телефонској изјави шведској агенцији.

Велика Британија је саопштила да ће у Уједињеним нацијама покренути питање о наводима да су снаге сиријског предсједника Башара Асада данас употријебиле хемијско оружје и позвала Дамаск да омогући инспекторима УН да посјете област напада. Са истим захтјевом огласио се и предсједник француске Франсоа Оланд.

Француски предсједник Франсоа Оланд је на седници владе, како је саопштила портпарол француске владе Нажа Вало-Белкасем, објавио да ће затражити да инспектори УН обиђу место напада.

Званична Москва је данас саопштила да су тврдње сиријске опозиције да је режим предсједника Башара Асада у нападима у источним предграђима Дамаска, гдје је убијено више стотина људи, користио хемијско оружје „унапријед смишљена провокација“.

У саопштењу руског Министарства спољних послова се истиче да су се наводи о употреби хемијског оружја појавили баш кад је у Сирију стигао тим Уједињених нација за инспекцију хемијског оружја, пренијела је агенција АФП.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *