Вијести, Свијет

Француска тужи Сирију Међународном суду

Француска је чланицама Савјета безбједности Уједињених нација предала нацрт резолуције у којем се предлаже да се случај трогодишњег грађанског рата преда Међународном кривичном суду због могућег гоњења ратних злочина и злочина против човјечности.

То тијело УН треба да о нацрту резолуције разговара у сриједу, а могло би и да гласа о томе у року од неколико дана, јавио је Ројтерс позивајући се на дипломате у свјетској организацији, а преноси Танјуг. Русија која има право вета у СБ УН и савезник је сиријског предсједника Башара ел Асада, како напомиње британска агенција, рекла је да је против таквог приједлога.

Руски амбасадор у УН, Виталиј Чуркин, је рекао да се став Москве против пријављивања Сирије суду у Хагу није промијенио.

У нацрту француске резолуције се каже да би догађаје у Сирији требало пријавити суду због „масовних кршења људских права и међународног хуманитарног закона од стране сиријских власти и провладиних милиција, као и због таквих повреда од стране невладиних наоружаних група, а свих почињених од марта 2011. године“.

Више од 150.000 људи је убијено у сиријском конфликту, који је започео у марту 2011. године као мирољубиви протест против режима предсједника Башара ел Асада и касније прерастао у грађански рат. Око 2,5 милиона људи је побјегло из Сирије, а помоћ у земљи потребна је за девет милиона људи,међу њима и њих 3,5 милиона који немају приступ основним добрима и услугама.

САД су се сагласиле да ће подржати нацрт француске резолуције након што су обезбиједиле заштиту Израела  од било каквог кривичног гоњења Међународног кривичног суда због своје окупације Голанске висоравни у Сирији, навеле су дипломате у УН.

Француска тужи Сирију Међународном суду/Фото: Beta/AP

Француска тужи Сирију Међународном суду/Фото: Beta/AP

Израел је, подсећа Ројтерс, окупирао Голанску висораван у рату 1967. године и припојио је стратешкој области, потезом који свијет није признао.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *