Вијести, Спорт

Шахтјор води пола лиге у Русију?

Премијерни меч у текућој сезони украјинске Премијер лиге био је дуел Таврије и Зарје, што би лако могао од слиједеће године да буде меч неке руске лиге.

Шахтјор је пету годину у низу шампион Украјине, али након што је 89% грађана Донбас регије гласало за независност, можда је неће бранити.

Доњецка област жели да постане дио Русије, па би шампион Украјине слиједеће сезоне могао да се бори за титулу сусједне земље.

Уколико дође до распада Украјине, Премијер лига ће остати без бар шест клубова, јер су уз Шахтјор и Металург из Доњецка, у проруском дијелу земље Зарја и Иљчивец, док Таврија и Севастопољ као дио Крима већ могу да конкуришу за руске лиге.

Под знаком питања су и Черноморец из Одесе и Металист из Харкова који су, такође, у дијелу зеље којем је ближа „мајка Русија“. Ближи Москви него Кијеву су још Дњепропетровск (Дњипро) и Запоружје (Металург).

Коло прије краја ПЛ од првих седам тимова на табели чак шест је из дијелова Украјине који су се отцијепили или би то ускоро могли да учине. Поред тога, из Украјине у Русију би могла да се преселе и четири тима из друге лиге, укључујући и побједника Олимпик из Доњецка.

Будућност украјинског фудбала могла би да буде јаснија у четвртак, када ће Шахтјор играти у финалу Купа са највећим ривалом Динамом.

Биће то свакако много више од фудбала, много више од игре. Биће то дуел запада и истока, Кијева и Доњецка, директан окршај двије зараћене стране у Украјини.

Шахтјор нову титулу није освојио у Доњецку, пред 40.000 навијача који би вјероватно више скандирали Русији него клуб, већ у централном дијелу земље, на празном стадиону у Полтави.

Шахтјор води пола лиге у Русију?

Шахтјор води пола лиге у Русију?

Богати Шахтјор би свакако био један од фаворита у руској Премијер лиги, па је питање и како би на његово евентуално укључење у Премијер лигу реаговали Зенит из Санкт Петербурга те московски тимови ЦСКА, Спартак, Локомотива и Динамо.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *