Вијести, Свијет

Француска: Млади муслимани претукли полицијце

Француска полиција јуче је употребила сузавац и гумене метке како би растерала групу муслимана који су се окупили на периферији Париза, гневни што су полицајци зауставили једну жену одевену у традиционалну муслиманску одећу, никаб, која је забрањена у Француској.

Извор из полиције, који је инсистирао на анонимности је рекао да је до нереда дошло када је полиција зауставила једну 25-годишњакињу у центру Аргентоја, предграђа северозападно од Париза, чије је лице у потпуности било прекривено традиционалним муслиманским велом.

Умешао се један пролазник, који је потез полиције назвао „нелегалним“ и убрзо се група од око 60 муслимана окупила и напала полицајце који су позвали појачање, рекао је исти извор и додао да су полицајци вређани и претучени.

Неименовани становник овог предграђа, у коме живи велики број муслимана, рекао је да је полиција употребила сузавац и гумене метке, како би окупљене растерала.

Извор из полиције је навео да су двојица мушкараца, од којих један женин рођак, ухапшени. Око 40 полицајаца је позвано као појачање, пренео је АФП.

Француске власти су изазвале гнев многих муслимана, законом који је ступио на снагу у априлу 2011, а којим се забрањује покривање лица у јавности. За кршење закона запрећена је новчана казна од 150 евра.

Према подацима министарства унутрашњих послова, око 300 жена је прекршило закон, прве године када је ступио на снагу.

 

Извор: Србин.инфо, 13. јун 2013.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *