Вијести, Свијет

Европска унија покушава да блокира Турски ток као што је зауставила Јужни ток

ШЕФЧОВИЧ УПОЗОРИО ТУРСКУ ДА СЕ МОРА КОНСУЛТОВАТИ СА БРИСЕЛОМ И ПОШТОВАТИ ЗАКОНЕ ЕУ

  • Марош ШЕФЧОВИЧ за време посете Анкари: Не можете усвојити такву одлуку без да претходно не разговарате са њима, са Европском унијом и са Европском комисијом

          БИЛО каква одлука о градњи гасовода за транспорт руског гаса преко Турске мора бити донета у консултацијама са Европском унијом и не сме кршити већ постојеће законске обавезе, изјавио је данас у Анкари европски комесар за енергетику, Марош Шефчович.

           „Када говоримо о великим испорукама гаса за европске потрошаче, не можете усвојити такву одлуку без да претходно не разговарате са њима, са Европском унијом и са Европском комисијом“, рекао је Шефчович који се налази у посети Турској, преноси агенција Ројтерс.

          Он је, такође, изразио забринутост због потенцијалног укидања постојећих рута преко Украјине, у корист предложеног гасовода Турски ток.

           „Ако све ово мора да се промени тек тако, не мислим да се ради о обичној процедури и ово је начин на који тако велики клијент попут ЕУ мора да буде третиран“, изјавио је Шефчович.

          Како подсећа Ројтерс, Европска унија троши око 400 милијарди евра годишње на увоз гаса и нафте.

          Русија је у децембру одустала од градње гасовода Јужни ток, у вредности од 40 милијарди долара, пошто је Европска унија упутила примедбе због потенцијално, како је објашњено, превелике контроле Русије над испорукама гаса Европи. Пројектом гасовода Јужни ток који би ишао испод Црног мора до Бугарске, биле су предвиђене годишње испоруке гаса Европи од 63 милијарде кубних метара.

Европска унија покушава да блокира Турски ток као што је зауставила Јужни ток

Европска унија покушава да блокира Турски ток као што је зауставила Јужни ток

Уместо тога, руски гасни гигант Гаспром најавио је у јануару да планира изградњу подморског гасовода Турски ток истог капацитета, који би ишао до чворишта које треба да се изгради на турско-грчкој граници до 2016. године.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *