Свијет

Ево Моралес: Капитализам ослободио рушилачке силе и уништиће Земљу

БОЛИВИЈСКИ ПРЕДСЕДНИК У ПАРИЗУ ЗАТРАЖИО „ХИТНЕ МЕРЕ ЗА СПАСАВАЊЕ ПЛАНЕТЕ“

  • ЕВО МОРАЛЕС: „Капитализам је уздигао рушилачке силе у име слободе тржишта и људских права. Тај систем је довео до огромног раста потрошње, што сада разара природу и људско постојање. Капитализам је све претворио у трговину у интересу изабраних. Природа се претвара у објекат експлоатације. Егоизам и претерана потрошња уништиће светску заједницу ако наставимо да идемо капиталистичким путем. У том случају ћемо бити осуђени на пропаст и ишћезнуће“

         БОЛИВИЈСКИ председник Ево Моралес упозорио је на конференцији УН о клими да одговорност за климатске промене и проблеме лежи на „капиталистичком систему“. При том је позвао остале земље да се „предузму хитне мере за спасавање Земље“.

         Одмах у наставку је рекао:„Изражавам дубоку забринутост поводом драматичне ситуације са мењањем климе које прети самом постојању наше мајке-Земље. Све земље, а нарочито капиталистичке – морају престати са уништавањем наше планете“.

         Моралес  се посебно окомио на капитализам као систем:

         „Капитализам је уздигао рушилачке силе у име слободе тржишта и људских права. Тај систем је довео до огромног раста потрошње, што сада разара природу и људско постојање. Капитализам је током два последња века створио дивљачку рушилачку формулу постојања човечанства, претворивши све у трговину у интересу изабраних“.

         Председник Боливије рекао је светском скупу свих главних капиталистичких лидера:

         „Природа се претвара у објекат експлоатације. Егоизам и претерана потрошња уништиће светску заједницу ако наставимо да идемо капиталистичким путем. У том случају ћемо бити осуђени на пропаст и ишћезнуће“.

Боливијски председник Ево Моралес

Боливијски председник Ево Моралес

Моралес је један од водећих критичара капитализма у свету, а и западног модела друштва.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара