Вијести, Свијет

ЕУ: Крвопролиће у Гази мора престати

Европска унија позвала је данас Израел и Хамас да „моментално“ прекину непријатељства у појасу Газе, осудивши велики губитак живота у сукобу.

„Крвопролиће мора престати“, наведено је у саопштењу ЕУ и предсједника Европске комисије, у име блока од 28 земаља.

„Осуђујемо ужасан губитак живота, укључујући невине жене и дјецу“, наведено да је у саопштењу у коме се осуђује „неподношљиво насиље“ које трпе становници Газе под израелским бомбардовањем.

У саопштењу се, такође, ракетна ватра Хамаса означава као неприхватљива пријетња израелским грађанима, али се наводи да „легитимна одбрана мора одржати пропорционалност“, пренио је Ројтерс.

Број мртвих у израелској офанзиви започетој 8. јула достигао је 1.766, како наводе медицински званичници у Гази. УН наводе да су више од 80 процената тог броја цивили, укључујући 329 дјеце.

На другој страни убијено је 66 Израелаца, међу којима 64 војника и већина њих је погинула у сукобима на југу појаса Газе.

ЕУ наводи, да се на основу ранијих циклуса насиља зна да постоје ограничења у односу на то шта војне операције могу да постигну. Уједно се позива на рјешење до кога би се дошло преговорима и чији би резултат биле двије мирољубиве државе – Израел и Палестина које би живеле једна поред друге и ЕУ је спремна да активно подржава преговоре.

Бан Ки Мун: Напад на школу „неморалан чин“

Генерални секретар УН Бан Ки Мун рекао је да је данашњи напад на школу УН у Појасу Газе „неморалан чин и кривично дјело“. Он је позвао да се одговорни за ово „флагрантно кршење међународног хуманитарног права“ приведу пред лице правде.

Израел сукоби (фото: Hina)

Израел сукоби (фото: Hina)

Бан је у саопштењу снажно осудио гранатирање школе у Рафи на југу Појаса Газе у коме је погинуло 10 цивила.

У школи је било око 3.000 расељених лица, подсјетио је генерални секретар УН, додајући да је израелска војска у више наврата обавијештена о локацијама у којима се налазе расељени.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *