Вијести, Регион

Линта: Забранити Хрватској да слави „Олују“

Предсједник Коалиције удружења избјеглица Миодраг Линта апеловао је на међународну заједницу да затражи од Хрватске да престане да слави акцију „Олуја“ и да казни починиоце злочина против српског народа током ратова 90-их.

Линта је у саопштењу истакао да 19 година послије акције хрватске војске „Олуја“ и завршетка рата на простору Хрватске и БиХ не постоји искрена спремност хрватске стране да се процесуирају ратни злочини против српског народа.

„То потврђује чињеница да у 2013. није покренута ниједна истрага, нити је подигнута ниједна оптужница против припадника хрватске војске или полиције како стоји у извештају хрватских невладиних организација за људска права“, нагласио је Линта. Оцијенио је да у хрватском друштву постоји одбојност према прихватању чињенице да су постојале и српске жртве, као и да остају отворена питања обештећења породицама жртава и високох парничних трошкова за Србе који су изгубили судске поступке пред хрватским правосуђем.

Линта је апеловао на представнике САД, Европске уније, ОЕБС-а и Савјета Европе да затраже од Хрватске да престане да слави „Олују“, да казни починиоце злочина, нареди плаћање накнаде штете жртвама, да обезбиједи услове за одржив повратак протераних Срба и поштује њихова људска и грађанска права.

Миодраг Линта

Миодраг Линта

„Олуја“ није ослободилачка акција већ удружени злочиначки подухват чији је главни циљ био протјеривање Срба са својих вјековних подручја. Послије те акције дошло је до масовног убиства српских цивила, пљачке и паљења српске имовине, спречавања повратака Срба и насељавања Хрвата. Починиоци ратних злочина нису нађени, а још мање кажњени, а убијени нису признати као жртве рата и нема сјећања на њих, рекао је Линта.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *