Свијет

Ердоган тврди да има доказе да нафту од ИД купује сиријски бизнисмен који има и руски пасош

         ПРЕДСЕДНИК Турске Тајип Ердоган изјавио је да његова земља има доказе о наводној умешаности Русије у трговину нафтом са Исламском државом.

         „Имамо доказе“ – изјавио је Ердоган. „Почећемо да их презентујемо целом свету“ – казао је турски председник.

         Ердгоан је појаснио да сматра доказима за своје тврдње оптужбе на рачун сиријског бизнисмена Џоржа Хасванија, који, по речима турског председника, наводно купује нафту од ИД. Ердоган тврди да Хасвани „има руски пасош“.

         Подсетимо, Министарство одбране Русије у среду презентовало доказе о испорукама нафте с територије коју контролише ИД у Турску. Министарство је навело да су главни профитери од те трговине председник Турске Реџеп Тајип Ердоган и чланови његове породице.

         Саопштено је да Москва зна за три маршруте испорука нафте ИД из Сирије у Турску – западну, северну и источну. Осим тога, у тим министарству истичу да ИД а илегалну трговину нафтом користи најмање 8,5 хиљада цистерни, којима превози до 200 хиљада барела нафте дневно.

         Министарство је такође објавило видео снимак, на којем се види како сиријско-турску границу несметано пролазе возила велике носивости у околини Рејхнлија.

Председник Турске Тајип Ердоган

Председник Турске Тајип Ердоган

Амерички Стејт департмент је признао да нафта коју продаје ИД прелази турску границу. Међутим, у Пентагону истичу да не поседују никакве доказе да Турска купује нафту од ИД и добацују тврдње о умешаности турског државног врха у тај бизнис.

У Белој кући тврде, без икаквих доказа, да нафту од Исламске државе купује влада Сирије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара