Вијести, Свијет

Емир Кустурица овјековјечио посљедњи радни дан Хозеа Мухике

Прво послијеподне након што је предао дужност предсједника Уругваја, Хозе Мухика провео је у друштву српског режисера Емира Кустурице и Хуана Карлоса, краља Шпаније који је недавно абдицирао.

Кустурица је у телефонској изјави Срни из Монтевидеа рекао да је бившем предсједнику правио друштво и на његовом скромном имању у околини града, након што је предао предсједнички мандат свом насљеднику Таберу Васкезу.

„Мухику је испратило више од 15.000 људи који су га поздравили бурним аплаузом. У шали сам му рекао да га је више људи испратило када је одлазио, него што га је поздравило када је долазио“, истакао је Кустурица.

Српски режисер борави у Монтевидео, гдје је камерама овјековјечио посљедњи радни дан Мухике, а тим материјалом ће употпунити играно-документари филм „Посљедњи херој“, посвећен „најскромнијем лидеру на свијету“.

Медији у Уругвају истичу да ће филм Емира Кустурице допринијети да се личност њиховог предсједника „освијетли са свих страна“. Дио филма о одлазећем предсједнику Уругваја, освједоченом љевичару, Кустурица је снимио раније.

Кустурица каже да је филм конципиран на теми посљедњег радног дана Хозеа Мухике. „Пратио сам га од зоре до зоре. Уз њега сам био посљедња 24 сата предсједниковања. Након предаје дужности, Мухика је сјео у своју ‘бубу’ и отишли смо на његово скромно имање“, рекао је Кустурица Срни.

Детаљи из приватног живота Хозеа Мухике су оно што је српског редитеља навело да направи филм – осамдесет одсто државничке плате дијелио је уругвајској сиротињи, током предсједничког мандата живио је са супругом у једнособној кући на фарми у Монтевидеу, одбио је понуду пребогатог шеика да му за милион долара прода 28 година стару „бубу“ којом се вози на посао, није имао лично обезбјеђење…

Емир Кустурица и Хозе Мухика

Емир Кустурица и Хозе Мухика

И поред велике популарности, због уставних одредби, Хозе Мухика /79/ није могао да се кандидује за други узастопни предсједнички мандат.

Извор: Искра, РТРС, Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *