Свијет

Џон Кери запретио Русији и Ирану „оштрим мерама” ако буду и даље подржавали Асада

НАСТУПИО НА АМЕРИЧКО-ИЗРАЕЛСКОМ ФОРУМУ У ВАШИНГТОНУ

  • „САД не могу дозволити да садашња ситуација у Сирији потраје. Та ситуација представља претњу безбедности САД и сваке европске земље. За Европску нију то није само опасност да дође до новог напада попут оног у Паризу. То је и ризик нових миграција са Блиског Истока које могу заувек променити европску политику“

         АКО Русија и Иран наставе да подржавају сиријског председника Башара Асада – Сједињене Државе ће бити принуђене да предузму оштре мере.

         Ово је изговорио Џон Кери и прецизирао: „Буду ли Русија и Иран наступали као блок и помогну Асаду да избегне транзицију власти у Сирији – избор међу могућим варијантама биће битно смањен и бићемо принуђени да предузмемо неколико оштрих одлука“

         Државни секретар САД  овако је наступио на америчко-израелском форуму у Вашингтону. Притом је подвукао:

         „САД не могу дозволити да садашња ситуација у Сирији потраје. Та ситуација представља претњу безбедности САД и сваке европске земље. За Европску нију то није само опасност да дође до новог напада попут оног у Паризу. То је и ризик нових миграција са Блиског Истока које могу заувек променити европску политику“.

         Кери је оценио да је од „животне важности“ да се Иран, Турска, Јордан, Либан, Русија, САД и њихови савезници „обједине поводом Сирије“ и да се боре за „јединствену Сирију“.

         Изразио је увереност да „Русија веећ схвата, а Иран почиње да схвата да Асад не може остати на власти“.

Џон Кери запретио Русији и Ирану „оштрим мерама” ако буду и даље подржавали Асада

Џон Кери запретио Русији и Ирану „оштрим мерама” ако буду и даље подржавали Асада

Он је свој београдски сусрет са Сергејом Лавровом назвао конструктивним, а истовремено је тако „веома конструктивним“ окарактерисао и париски разговор Барака Обаме и Владимира Путина.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара