Свијет

Џихадисти траже да их УН заштите од Руса!

Берлин – Руски ваздушни напади у Сирији принудили су Фронт ал Нусра да се обрати за помоћ Уједињеним нацијама, пишу немачки листови.

„Прети им потпуно уништење“

„Џихадисти су се одлучили на овај корак како би предахнули и прегруписали се, односно како би спречили да буду потпуно уништени“, уверени су немачки медији.

„Ради остваривања својих интереса у Сирији, САД и Саудијска Арабија одавно подржавају Фронт ал Нусра. Они снабдевају ову организацију оружјем и новцем. Западни политичари притом стално покушавају да терористе ове организације представе у лепшем светлу, сврставајући их у редове „умерене сиријске опозиције“. Иако се Фронт ал Нусра званично одрекао циљева Ал Каиде, то је учинио искључиво да би могао да учествује у подели Сирије“, сматрају немачки аналитичари.

„Војна операција Русије нанела је огромне губитке џихадистима. Уз подршку руске авијације, сиријска армија ослобађа све већу територију, а власти Дамаска не намеравају да преговарају са терористима“, наводе немачки медији.

„Овај предлог је замка за Русију“

„Сложена ситуација приморала је Фронт ал Нусра на оригиналан потез: покушали су да затраже примирје у Уједињеним нацијама“, преноси агенција Ројтерс позивајући се на анонимне изворе, блиске преговарачима. Агенција даље преноси да је сиријска опозиција затражила „примирје од две до три недеље“, „прекид опсаде“, као и „приступ хуманитарној помоћи“, наводе агенције.

Џихадисти траже да их УН заштите од Руса! (Фото: Википедија)

Џихадисти траже да их УН заштите од Руса! (Фото: Википедија)

„Прекид напада на Фронт ал Нусра представља се као услов за постизање примирја. Разумљиво, овај предлог је замка за Русију. Џихадисти желе да се прегрупишу и да спрече своје потпуно уништење. Руси то неће да прихвате јер, за разлику од западне коалиције, боре се против терориста одлучно“, закључују немачки аналитичари.

Вести

Извор: Васељенска

Коментариши чланак

Коментара