Вијести, Свијет

Државе и организације шаљу помоћ угроженима на Филипинима

033529

Државе и организације из цијелога свијета, укључујући САД, УН и ЕУ почеле су да шаљу помоћ Филипинима након проласка разорног тајфуна „Хаијан“.

Америчка помоћ Филипинима је на путу након што је Пентагон саопштио да је министар одбране Чак Хејгел одговорио на захтјев Маниле за помоћ. У помоћ спадају бродови за операције претраге и спасавање и транспортни авиони.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун обећао је да ће хуманитарне агенције свјетске организације брзо одговорити како би помогли угроженима.

УНИЦЕФ је саопштио да ће теретни авион са 60 тона помоћи, укључујући шаторе и лијекове, на Филипине стићи 12. новембра након чега ће бити послати филтери за пречишћавање воде и санитарна опрема.

Европска комисија је саопштила да ће послати три милиона евра за помоћ угроженима.

Велика Британија понудила је пакет хитне помоћи вриједан 9,6 милиона долара. Њемачка Амбасада у Манили саопштила је да је прелиминарна испорука од 23 тоне помоћи већ стигла и да су њемачки спасилачки тимови на терену.

Папа Фрањо је изразио „дубоко жаљење“ због катастрофе и данас је од католика затражио да обезбиједе „конкретну помоћ“.

Организација „Љекари без граница“ најавила је да ће послати 200 тона помоћи, која ће стићи средином седмице. Канада је обећала до пет милиона долара хуманитарним организацијама које помажу преживјелима на Филипинима.

Нови Зеланд и Аустралија донирали су 490.000 долара и обећали додатну помоћ након боље процјене штете.

Британска хуманитарна организација „Оксфам“ саопштила је да шаље тим за процјену прије почетка рада хуманитарних организација.

Тајфун „Хаијан“, једна од најснажнијих забиљежених олуја, прошао је преко шест острва у централном дијелу Филипина.

Забиљежена брзина вјетра била је до 235 километара на час, а удари су били и до 275 километара на час, док је висина таласа била до 15 метара.

Филипински званичници изјавили су данас да је можда око 10.000 људи погинуло у само једној области, коју је захватио тајфун „Хаијан“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *