Вијести, Регион

Нема договора са родитељима бошњачких ученика

029556

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је Срни да ни вечерас није постигнут договор са представницима родитеља бошњачке дјеце из Коњевић Поља, те да је очигледно да неки недобронамјерни људи, у нежељеном смјеру, врше притисак на групу родитеља.

Мутабџија је истакао да договор није постигнут ни након два и по сата разговора и да му је жао што су ученици ти који највише губе у читавом овом процесу.

„Министарство и даље предлаже оно што је једино могуће, а то је према Закону о основном образовању, према одредбама привременог споразума, да се настава изводи као што је договорено, а оно што дајемо више је факултативна настава из националне групе предмета два пута седмично за ученике од првог до петог разреда“, поновио је Мутабџија.

Он је нагласио да је суштински проблем тај што и дјеца која имају националну групу предмета, њих 60 одсто, не иде у школу.

„То је оно што нас увјерава да је ово процес који је диригован са стране са неким другим циљем“, рекао је Мутабџија.

Он је напоменуо да родитељи бошњачких ученика из Коњевић Поља и даље инсистирају на ономе на шта немају право ни по Закону о основном образовању, ни по одредбама привременог споразума.

Ресорни министар и бошњачки чланови Савјета родитеља из Коњевић Поља договорили су се крајем септембра у Бањалуци да ће бошњачки ђаци од првог до петог разреда, матерњи језик и разлику градива из националне групе предмета, учити у складу са програмом Тузланског кантона на допунским часовима који ће се редовно организовати.

Након тог договора дјеца су била кренула у школу, да би за само неколико дана касније родитељи бошњачке дјеце опет наставили са бојкотом наставе.

Подручна школа у Коњевић Пољу ради у саставу Основне школе „Петар Кочић“ из Кравице, општина Братунац.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *