Вијести, Свијет

Додик код Лаврова, референдум на Криму легитиман

Додик код Лаврова, поносан што су исто одликовање добили Кустурица и Ђоковић

У МОСКВИ ИЗЈАВИО ДА КРИМСКИ РЕФЕРЕНДУМ СМАТРА ПОТПУНО ЛЕГИТИМНИМ

СУТРА ће Милорад Додик, председник РС, разговарати у Москви са Сергејом Лавровом, министром спољних послова Русије, о развоју ситуације у БиХ.

Додик је потврдио да ће током посете Москви имати састанак и са представницима руске компаније „Зарубежњефт” и другим фирмама које су присутне у РС. У интервјуу који је дао „Гласу Русије”„ рекао је да ће њему резултат референдума на Криму, у којем би грађани требало да се изјасне о будућности тог полуострва, бити потпуно легитиман и прихватљив.

Он је критиковао однос САД и ЕУ према догађајима у Украјини.

„Имајући у виду чињеницу да је Украјина сложена земља са различитим етничким групама и групама које имају различите политичке вредности било је опасно ући у овакав начин решавања питања у Украјини и то последице које сада видимо несумњиво говоре. Очигледно је да та ‘наранџаста револуција’ никоме није донела посебно добро”, казао је Додик.

Он борави у званичној посјети Руској Федерацији, где ће му сутра бити уручено одликовање Фонда јединства православних народа за истакнуту делатност на јачању јединства православних народа и унапређењу и јачању хришћанских вредности у друштву.

Сергеј Лавров и Милорад Додик

Сергеј Лавров и Милорад Додик

Додик је Срни изјавио да је веома почаствован што ће од Фонда примити одликовање.

„Ова престижна награда додељује се у координацији Руске православне цркве и Кабинета руског председника„, рекао је Додик.
Додао је да ће му одликовање доделити патријарх московски и целе Руси Кирил.

„Веома сам почаствован што имам прилику да будем један од одликованих”, рекао је Додик и подсетио да су претходни добитници овог одликовања руски председник Владимир Путин и премијер Дмитриј Медведев.

Додик је навео да су ова одликовања раније добили од свештених лица и патријарх српски Павле и патријарх Грчке православне цркве.

„Осим њих, одликовани су и Емир Кустурица и Новак Ђоковић. Мени је драго да сам у друштву ових људи који су планетарно познати и који буде осећање припадништва православљу”, рекао је Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да тренутно поштује принцип Дејтонског споразума јер не жели да буде окарактерисан као неко ко руши тај документ, али да Српска, ако ситуација постане неподношљива, тада има легитимно право да затражи самосталност.

Додик је данас у Москви рекао да жели што је могуће снажнију Републику Српску.

„Немамо ништа против Бошњака и Хрвата, али смо против тога да нам се намеће туђа воља”, истакао је Додик за „Глас Русије”, а преноси Срна

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *