Вијести, Свијет

До скорo војна тајна: Шта открива извештај Пентагона о кинеској војној моћи

podmornica_10

После једногодишње паузе, у годишњем извештају Министарства одбране Сједињених Америчких држава истиче се  да је кинески војни развој бољи него икада.

Његов прошлогодишњи извештај на 43 стране је широко критикован због кашњења у подношењу и малог садржаја нових података од стране Конгреса. Али, ове године је на време издат документ који се састоји од 92 стране и који наставља традицију детаљне, софистициране и јавно доступне анализе америчке владе како је виђен извештај  Министарства одбране САД-а из 2011. године, извештај о ваздухопловству из 2010. и извештаји из 2009. и 2007. године о морнарици Кине.

Као и ови други, овогодишњи извештај Министарства одбране одраз је америчке војне перспективе и настоји да обезбеди свеобухватну слику кинеског војног развоја и стратешке проблеме који их мотивишу.  Корисни подаци су приказани за све, од извора енергије  кинеског мора и земљишта до очигледних нејасноћа у Пекингу у вези са употребом нуклеарне доктрине од стране чланова Централне војне комисије.

Можда је највећи допринос овог извештаја што је бацио више светла о кинеском војном морнаричком програму који се односи на развој нуклеарне подморнице Народноослободилачке (кинеске) армије (ПЛА). Ова подморница је за Кину ефикасно и убојито оружје за одбрану поморских територијалних интереса.

У извештају се тврди да ова кинеска подморница има способност да нападне и велике бродове, укључујући и носаче авиона (као што су амерички) у западном Тихом океану.  Велики нагласак је на развоју ракета, нарочито балистичких и крстарећих, али многи детаљи су скупљени из претходних државних најава тако да свеобухватна изјава о тренутном стању и програму још није доступна.

Кинеска свемирска индустрија је омогућила лансирсање 18 свемирских ракета у 2012. години и 11 нових сателита са даљинским очитавањем. У међувремену су и кинеска бродоградилишта побољшана, као и развој беспилотних летелица, како за ПЛА употребу тако и за тржиште у иностранству.

Кинеска морнарица има највећу снагу војника, подморница и бродова за ратовање у Азији. У будућности, Министарство одбране процењује да ће Кина вероватно да изгради неколико носача авиона у наредних 15 година. То је пројекат који ће Пекинг вероватно спровести у наредних 10 година у Малаки, Ломбоку и Сунда мореузу за допуњавање горива, одмор посаде и ниски ниво одржавања постројења за удаљене операције.

Друга артиљеријска снага Кинеске Народне ослободилачке војске састоји се од нуклеарних и конвенционалних ракетних снага и операционалних јединица за подршку. Опремљена је серијом „Dong Feng“ балистичких ракета и „Čang Džian“ крстарећих ракета. Она такође има војне базе, базе за обуку и специјализоване јединице за подршку као и академије и институције за истраживање, наводи се у овом документу.

Зато, није ни чудо што раст Кинеске војне моћи озбиљно забрињава САД, која оцењује да је прерано рећи да ли је тај раст заиста само у служби одбране, као што Пекинг тврди.

СНАГА КИНЕСКЕ АРМИЈЕ ИЗРАЖЕНО БРОЈКАМА

Народноослободилачка војска Кине је са око 3.000.000 припадника најбројнија војска на свету, са војним буџетом око 106 милијарди долара.

У априлу ове године Кина је објавила „Белу књигу“ о националној одбрани у којој се наводи њен концепт безбедности и употреба оружаних снага у миру. У документу се први пут наводе бројеви активних снага у разним родовима кинеске Народне ослободилачке војске. Кина у својим копненим снагама има око 850.000 војника у 18 комбинованих корпуса.
Кинеска морнарица има 235.000 официра и војника и има три флоте – Beihai, Doghai i Nanhai, док ваздушне снаге броје око 398.000 официра и ваздушну команду у свакој од седам војних ваздушних области.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *