Свијет

Дмитриј Медведев: Обарање Су-24 је акт војне агресије – следе контрамере

НИЈЕ ДИРЕКТНО ПОМЕНУО МОГУЋНОСТ СУСПЕНЗИЈЕ ИЛИ ОДУСТАЈАЊА ОД ТУРСКОГ ТОКА

  • Дмитриј Медведев најавио да ће Москва посегнути за ограничењима и забраном рада економских структура Турске на територији Русије, ограничењима и забрани испорука производа, укључујући намирнице, за забраном извођења радова и пружања услуга од стране турских компанија и другим рестриктивним мерама
  • Руски премијер је додао да би ограничења могла да обухвате и цео низ инвестиционих пројеката, „на којима се сарађивало с Турском због високог нивоа поверења који је постојао с том државом. Нагласио је: „Ти уговори, ти инвестициони пројекти могу бити замрзнути или просто отказани“

ПРЕМИЈЕР РФ Дмитриј Медведев назвао је напад турског Ратног ваздухопловства на руски авион Су-24 актом агресије против Русије, на коју ће бити одговорено мерама војне, дипломатске и економске природе.

„То је, несумњиво, акт агресије против наше државе од стране Турске, нашег суседа и уз то још и чланице Северноатлантске алијансе“ – казао је руски премијер отварајући седницу Владе.

„Војне и дипломатске мере као одговор на тај злочин су већ предузете и биће их још“ – казао је Медведев и додао да ће бити и економских мера.

Влада РФ ће утврдити економске рестриктивне мере против Турске као одговор на напад турског Ратног ваздухопловства на руски Су-24, такође је изјавио Медведев и саопштио да је јуче разговарао о томе с председником државе Владимиром Путином.

„После тога је Влади наложено да изради систем мера за реаговање на акт агресије у економској и хуманитарној сфери“ – казао је Медведев. По његовим речима, одлуке ће бити донете на основу закона о специјалним економским мерама из 2006. године, који је предвиђен за такве ситуације.

„Тамо је утврђен такав сет мера – то је и прекид реализације програма економске сарадње, и ограничавање финансијских операција, и ограничавање спољнотрговинских послова, и измене царинских стопа – увозних и извозних, мере којима се утиче на туристичку сферу, на саобраћај – укључујући транзитни, кретање авиона и бродова, и на хуманитарне контакте. И на крају, на коришћење радне снаге – набројао је Медведев.

Руски премијер је дао два дана за припрему предлога о рестриктивним мерама против Турске. Он је нагласио да те мере неће бити ограничене никаквим роком. „Предлажем да се то све уради у року од два дана, како би се што је могуће брже прешло на одговарајуће процедуре“ – рекао је он на седници Владе.

По његовим речима, владини предлози треба сви да уђу у један нормативни акт – „по свему судећи, то би требало да буде указ председника, као и уредба Владе донета на основу њега“.

„У тим документима биће речи о увођењу ограничења и забрани рада економских структура Турске на територији Русије, ограничењу и забрани испорука производа, укључујући намирнице, забрани извођења радова и пружања услуга од стране турских компанија и другим рестриктивним мерама“ – казао је Медведев.

Премијер РФ Дмитриј Медведев

Руски премијер је додао да би ограничења могла да обухвате и цео низ инвестиционих пројеката, „на којима се сарађивало с Турском због високог нивоа поверења који је постојао с том државом“.

„Ти уговори, ти инвестициони пројекти могу бити замрзнути или просто отказани“ – казао је премијер. Медведев је такође предложио да се обуставе преговори о повлашћеном трговинском режиму с Турском. Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара