Вијести, Свијет

Детроит поднио захтјев за банкрот

016427

Пријестоница америчке ауто индустрије Детроит поднио је захтјев за проглашење банкротства, чиме је постао највећи град у Сједињеним Америчким Државама који чека таква судбина.

Банркот Детроита је резултат дугогодишњег пропадања, смањења броја становника и слабљења индустрије аутомобила која је некада била окосница развоја града. Компанија Џенерал Моторс је једина велика компанија ауто индустрије чије се сједиште и даље налази у Детроиту.

Овај град је у посљедњих десет година изгубио четврт милиона становника, а данас има скоро два и по пута мање него педесетих година прошлог вијека. Бијела кућа је саопштила да предсједник Америке Барак Обама и његови сарадници пажљиво прате дешавања око банкротства Детроита.

Захтјев за проглашење банкротства значи да већина градских службеника може да очекује отказе, уз продају имовине у власништву града, док ће основне услуге као што је одношење смећа или чишћење снијега бити смањено на мимимум.

Свој посао ће редовно наставити полиција, ватрогасци и Хитна помоћ. Међутим, ситуација већ сада није сјајна, зато што подаци говоре да је приликом позива полицијског броја 911, у просјеку потребно 58 минута да патрола дође на лице мјеста, док је тај просјек у цијелој Америци 11 минута. Такође, користи се само трећина возног парка Хитне помоћи.

Стопа криминалитета је највиша у посљедње четири деценије, а град има чак 78 хиљада напуштених објеката. Такође, чак 40 одсто уличног освјетљења не ради.

Током посљедње деценије, велики број припадника средње класе, као и велики број предузетника напустио је Детроит, односећи на тај начин и послове који су раније постојали.

Буџетски дефицит Детроита износи више од 380 милиона долара, док је дугорочни дуг био већи од 18 милијарди долара.

Прије Детроита, највећи град у САД који је прогласио банкрот био је Стоктон у Калифорнији са око 300 хиљада становника, као и округ Џеферсон у Алабами, гдје су дуговања 2011. године премашила четири милијарде долара.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *