Вијести, Свијет

„Да је у Донбасу 9.000 војника Русије – сада бисмо говорили већ о Харкову или Кијеву“

  • Заробљени украјински војник, извиђач Роман МАРЧЕНКО: Наша армија је прва отворила ватру. У Марјинки смо имали око 200 убијених. Са нама су били и најамници – Чечени и Грузини
  • ПУРГИН: У току је ескалација конфликта. Кијев је сво своје тешко наоружање практично вратио на „линије додира“. Политички процес је престао да утиче на војну ситуацију. Све се вратило на стање које смо имали 12. фебруара

        ПРЕДСЕДНИК Доњецке Народне Републике изјавио је да је у борбама у рејону града Марјинке убијено око 400 војника Кијева и уништено 60 комада технике. 

        „Према нашим проценама, украјинске снаге су имале око 400 мртвих и до хиљаду рањених“ – рекао је он у четвртак новинарима и додао да су устаници уништили 60 комада војне технике. 

        Претходно је украјинска војска саопштила да су устаници у среду ноћу покренули офанзиву на њихове положаје у рејону Марјинке и Красногоровке и да су њени војници одбијали нападе.

        Власти ДНР су изјаве из Кијева назвале спекулацијама.

        По речима председника парламента ДНР Андреја Пургина, Марјинка и Красногоровка су места одакле украјинске снаге гађају стамбене четврти Доњецка.

        Пургин је подвукао: „У току је ескалација конфликта. Кијев је сво своје тешко наоружање практично вратио на линије додира. Политички процес је престао да утиче на војну ситуацију. Све се вратило на стање које смо имали 12. фебруара“.

        Министар одбране ДНР Владимир Кононов изјавио је да су украјинске снаге у среду почеле да гађају по целој линији фронта. Под њиховом ватром се нашло неколико градова, артиљеријски напад је изведен и на Петровску општину Доњецка.

        ДНР сматра да дејства украјинске војске представљају кршење минских споразума, истакао је Кононов.

        Захарченко је изјавио да су устаници заробили припадника Оружаних снага Украјине који ће испричати шта се догодило у Марјинки. 

        „Заробили смо једног украјинског војника, извиђача, он ће данас давати интервју и испричати шта се догодило у Марјинки“ – рекао је он новинарима. 

        Заробљени украјински војник зове Роман Марченко. Он је посведочио да су припадници украјинске армије први отворили ватру. Открио је да су украјинске снаге имале велике губитке:

        „У Марјинки смо имали око 200 убијених. Са нама су били и најамници – Чечени и Грузини“.

        Захарченко се, иначе, посебно обратио „становницима Украјине“, поводом тврдње Петра Порошенка да се у Донбасу налази 9.000 руских воника:

        „Не обраћајте пажњу на Порошенкове речи. Веома је тешко сакрити 9.000 војника, односно 14 батаљонских тактичких група. Не само од ОЕБС-а. Да је у Донбасу заиста 9.000 војника Русије – не бих вам ја сада објашњавао шта се догађало  у Красногоровки или Марјинки. Сада бисмо разговарали поводом Харкова или Кијева. Уосталом, интересантно је како је Порошенко пребројао руске војнике. Председник Украјине има редак таленат. Јединствен“.

        У наставку је нагласио: „Мински састанци су доспели у слепу улицу, али ја не желим да се пролива крв цивила, зато ћемо наставити да покушавамо да успоставимо дијалог. Украјина не спроводи споразуме, Минск је за њу параван за наоружавање, за јачање армије. Како ће бити у будућности – показаће наредни сусрет“ – казао је он новинарима. 

        Државни врх ДНР је саопштио да је украјинска војска вратила на раније борбене положаје тешко наоружање које је повукла у складу с минским споразумима.  

Александар Захарченко: „Да је у Донбасу 9.000 војника Русије - сада бисмо говорили већ о Харкову или Кијеву“

Александар Захарченко: „Да је у Донбасу 9.000 војника Русије – сада бисмо говорили већ о Харкову или Кијеву“

Портпарол администрације украјинског председника за специјалну војну операцију у Донбасу, Андреј Лисенко, потврдио је да је подигнут степен борбене готовости украјинских војника на линији раздвајања у Донбасу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *