Вијести, Свијет

Чуркин улогу Американаца у Украјини назвао „деструктивном и подстрекачком”

УКАЗАО ДА ЈЕ РАТ БУКНУО ЧИМ ЈЕ АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ БЕН ХОЏС КРЕНУО ЗА КИЈЕВ

  • Стални представник Москве у СБ УН своју „америчку филипику” закључио је речима: „На коју год страну Вашингтон „погледа” – да ли према Ираку и Либији, или према Сирији и Украјини – свуда дестабилизација, криза и крв”

         СТАЛНИ представник Русије у Савету безбедности УН Виталиј Чуркин оценио је да постоји директна веза између ескалације ратних дејстава на истоку Украјине и посете Кијеву команданта америчких копнених снага у Европи генерала Бена Хоџса.

         Чуркин је у истом даху изговорио: „Сједињене Државе – у целом досадашњем трајању украјинске кризе – играју деструктивну улогу. А да будем сасвим отворен: подстрекачку улогу!”

         У наставку је додао: „После сваке посете америчких државних или војних званичника Украјини – кијевске власти појачавају конфротационост својих дејстава. Садашња ескалација се на чудесан начин подударила са доласком генерала Хоџса у Кијев”.

         Чуркин је своју „америчку филипику” закључио речима:

         „На коју год страну Вашингтон „погледа” – да ли према Ираку и Либији, или према Сирији и Украјини – свуда дестабилизација, криза и крв”.

Стални представник Москве у СБ УН Виталиј Чуркин

Стални представник Москве у СБ УН Виталиј Чуркин

Претходно је представница САД у СБ УН – Саманта Пауер – оптужила Москву да поред својих граница прави „замрзнуте конфликте”.

„Било би опасно признати ово што ради Русија за неку нову норму. Ту стратегију смо имали прилике и досад да посматрамо. Пре источне Украјине смо је видели на Криму, а пре тога у грузијским провинцијама Абхазији и Јужној Осетији. А још раније је било Придњестровље”.

Пауер је све ове „случајеве” назвала „инсценираним кризама” и додала да Москва настоји да те конфликте „што дубље замрзне”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *