Вијести, Свијет

Чуркин: Намештен хемијски напад у Сирији

Представници Русије и западних земаља сукобили су се на састанку Савета безбедности УН око мишљења о томе ко је одговоран за напад хемијским оружјем.

ЊУЈОРК – Представници Русије и западних земаља сукобили су се на састанку Савета безбедности УН око мишљења о томе ко је одговоран за напад хемијским оружјем, 21. августа у околини Дамаска.
Русија је поновила став да је сиријска опозиција извела напада у близини Дамаска и другим градовима, док САД, Британија и Француска истичу да су за те нападе одговорне снаге сиријског председника Башара Асада.У обраћању Савету безбедности, руски амбасадор Виталиј Чуркин је рекао да је напад 21. августа био „намештен“ и назвао га „провокацијом великих размера“. Он је овај случај упоредио са случајем „манипулације јавним мњењом“ која је довела до напада на Ирак, пренела је агенција АП.

Руски амбасадор Виталиј Чуркин.

Руски амбасадор Виталиј Чуркин.

Стални представник Француске у УН, Жерар Аро, који у децембру председава Саветом безбедности, изјавио је кратко новинарима да су представници чланица разменили „оштре реплике“.Седница је одржана пошто је генерални секретар УН Бан Ки мун обавестио Савет безбедности о коначном извештају инспектора УН који су прошле недеље закључили да је хемијско оружје највероватније више пута употребљено у Сирији, али нису навели ко је за то одговоран.

Извор: Новости.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *