Вијести, Свијет

ЦИА и контрола климатских промјена

016860

Америчка ЦИА финансира научну студију која треба да истражи да ли људи могу да искористе геоинжињеринг да зауставе климатске промјене.

Овај истраживачки пројект, који ће водити Национална академија наука (НАС) САД, трајаће 21 мјесец, и то је прва студија НАС из области геоинжињеринга коју финасира ЦИА.

Новац обавјештајне агенције би научницима требало да омогући да истраже на који начин људи могу да утичу на промјене времена, да процјене потенцијалне опасности петљања с климом, и да истраже могуће посљедице покушаја у сфери геоинжињеринга по националну безбедност САД.

Укупна цијена пројекта је 630.000 долара, а у њој учествују НАС, ЦИА, Национална служба за океане и НАСА.

Портпарол ЦИА је одбио да потврди улогу службе у овом пројекту, али је рекао да је “природно да Служба сарађује са научницима на пројектима као што су они који се тичу климатских промјена, како би боље разумјела ову појаву и њене импликације за националну безбједност”.

Геоинжињеринг је истраживан и раније, али то никада није финансирала ЦИА. Она не жели да објасни због чега се баш сад укључила, али интересовање владе САД за промјене климе није ништа ново.

Прва велика модификација временских прилика коришћена је као ратна тактика у рату у Вијетнаму, када су ваздухопловне снаге спроводиле програм засејавања облака, у настојању да изазову кишу, због које би се противник заглибио у блату.

Између 1962. и 1983. било је покушаја да се утиче на понашање урагана уз помоћ сребро-јодида. Овај програм, под називом “Гњев олује”, предводили су Морнарица САД и Министарство трговине.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *