Вијести, Свијет

„Чавезовци” победили у 196 од 335 општина

МАДУРО И СОЦИЈАЛИСТИЧАКА ПАРТИЈА УБЕДЉИВИЈИ НЕГО НА МИНУЛИМ ПРЕДСЕДНИЧКИМ ИЗБОРИМА

Први постчавезовски локални избори у Венецуели донели су очекивану убедљиву победу Социјалистичкој партији и његовом наследнику Николасу Мадуру.

Према непотпуним и незваничним подацима, владајућа странка и њени коалициони партнери сигурно побеђују су у најмање 196 од 335 општина.

Опозиција побеђује у само 53 општине, а у преосталих 78 ће ситуација бити јасна тек кад буду пребројани сви гласови.

Мадурова партија је освојила нешто више од 49 одсто гласова, а опозиција нешто мање од 43 одсто. Ова разлика, на први поглед, није велика, али само на први поглед.

Николас Мадуро

Николас Мадуро

Јер, Мадуро је на председничким изборима победио са 50,6 одсто гласова, док је кандидат удружене опозиције Енрике Каприлес Радонски освојио 49,1 одсто. Ово значи да се разлика за протеклих осам месеци осетно повећала на штету прокапиталистичке опозиције.

Ово значи и да Мадуро успешно игра улогу Чавезовог наследника, а победа је утолико важнија што је каприлес изгубио власт у оба највећа града у земљи – у Каракасу и Маракаибу.

Мадуро је победу назвао „великом” и нагласио: „Потценили су нас. Мене су назвали „магарцем”, што је социјални расизам. Тврдили су да ће ови избори бити плебисците против власти који ће ме принудити да напустим положај шефа државе. Сада би Каприлес требало да се повуче из политике”.

Мадуро је истовремено најавио „економску офанзиву” чији је циљ означио овако: „Нека се капиталисти пазе. Хоћемо да спасимо радничку класу венецуеле и да консолидујемо нашу средњу класу”.

 

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *