Вијести, Свијет

Британски писац клеветао Србе

Породице српских жртава огорчене писањем британског новинара у делу „Милион босанских костију“. Митровић: Књига британског аутора у служби бошњачке манипулације бројем жртава.

Кристијан Џенингс

Кристијан Џенингс

БАЊАЛУКА – Породице жртава и логораши из Српске најоштрије су осудили књигу британског новинара Кристијана Џенингса „Милион босанских костију“, у којој тврди да су Срби у протеклом рату у Сребреници убили чак 8.100 људи, уз оцену да је реч о наставку манипулације бројем жртава и антисрпском пропагандом!

Џенингс у овој књизи наводи да су током рата у БиХ „геноцидним генералима омогућено да закопају хиљаде масакрираних жртава у масовне гробнице“. Овај британски новинар прикупљао је материјал за књигу током боравка у БиХ, где је са међународним истражиоцима и форензичарима посећивао гробнице и присуствовао процесу идентификације.

– Једанаестог јула 1995. године догодило се истребљење у градићу Сребреница. Српске снаге тада су убиле близу 8.100 бошњачке деце и мушкараца. Било је то најгоре систематско убијање у Европи након Другог светског рата. Ови злочини почињени су у име стварања етички чисте „Велике Србије“ – пише у рецензији књиге.

Додаје се да, за разлику од Немачке, Срби још увек нису званично признали ове злочине.

– Докази форензичара допринели су томе да се историја рата може испричати – навео је Џенингс.

Он је забележио да је само неколико дана након геноцида у Сребреници, Међународни суд за ратне злочине почињене на подручју бивше Југославије почео сакупљати доказе.

– Фотографије које је са више од 18.000 метара висине снимило америчко ратно ваздухопловство показале су стотине заробљених мушкараца из Сребренице како седе на фудбалском игралишту. Два дана касније, мушкарци су једноставно нестали – наведено је у књизи.

Џенингс критикује Хашки трибунал да је радио „пужевом брзином“, што је „омогућило злочинцима да се врате на масовне гробнице и поново закопају своје жртве“.

– Премештање тих тела била је индустријска операција. Око 100.000 килограма распаднутих тела превезено је на других 30 гробних места. Они су премештени у гудуре, кланце и борове шуме. Свако људско тело састоји се у просеку од 206 костију. Са 8.100 несталих особа, око 1.668.000 костију је требало бити ископано како би они који су нестали били идентификовани – тврди се у овој књизи.

Председник Организације породица погинулих и несталих Српске Недељко Митровић, каже, за „Новости“, да је Џенингсова књига препуна лажи и пропаганде.

– Реч је о аутору који је дуго боравио у Сарајеву. Његови наводи су у служби бошњачке пропаганде. Надлежне институције у земљи и комисије никада нису утврдиле тачан број сребреничких жртава, а он сада чак тврди да их је било 8.100, што је обична лаж – рекао је Митровић.

Он је истакао да је Џенингс брзоплето изводио закључке, јер цифру од 8.100 жртава помиње и у причи о Сребреници и делу о несталим особама.

– Видимо да је у питању свесна манипулација бројем жртава. Књига је, посматрано са научно-историјског аспекта, обично смеће – закључио је Митровић и додао да је бошњачка пропаганда у свету и даље јака, што наноси огромну штету интересима Српске.

Џенингс тврди да је „Међународна комисија за нестале у БиХ до фебруара 2013. успешно идентификовала 6.850 жртава од 8.100 убијених у сребреничком масакру“.

– Почетком 2013. Међународна комисија послала је у Хаг доказе у неколико случајева ратних злочина широм бивше Југославије – напоменуо је Џенингс.

Председник невладине организације „Историјски пројекат Сребреница“ Стефан Каргановић рекао је да Међународна комисија за нестала лица веома непоузданим подацима и анализама манипулише утврђивањем времена и узрока смрти жртава. Он је рекао да ова комисија дезинформише јавност о стварним дометима ДНК анализе којом се служи, а све то са намером стварање утиска да је у лабораторијама те комисије „кључ за решавање сребреничке енигме“.

– Ова комисија, чије је седиште у Тузли, нема начин да разликује жртве односно погубљене заробљенике, од особа које су настрадале у борбеним дејствима и чија смрт није ратни злочин. Немају могућности да установе да ли је смрт особа, чије остатке идентификује, везана за сребреничке догађаје у јулу 1995. године – уверева Каргановић.

КО ЈЕ УБИЈАО СРБЕ?

Председник Савеза логораша Бранислав Дукић, каже, за „Новости“, да се Џенингс сврстао „у групу истраживача и аутора који лажима обмањују свет“. – Сваки град у Федерацији БиХ је српска гробница, а Сарајево највећа. У протеклом рату је убијено више од 30.000 Срба, али нажалост то Џенингса и сличне њему уопште не занима. Зато овакве књиге само наносе штету земљи и онемогућавају утврђивање истине о протеклом рату – сматра Дукић.

Извор: Новости/М. ФИЛИПОВИЋ

 

 

 

 

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *