Вијести, Свијет

Британија руску телевизију Russia Today сматра претњом националној безбедности

ШЕФОВИ ОБАВЕШТАЈНИХ СЛУЖБИ НАТО: РУСИЈА У СТАЊУ ДА РАЗОРИ КРХКИ ЕВРОПСКИ КОНСЕНЗУС ПОВОДОМ САНКЦИЈА

  • „Русија користи информације као оружје у садашњој кризи. Она утиче на наше бираче да би могла да води своју политику” – изјавио је Џејмс Апатурај, заменик генералног секретара НАТО за политичка питања

         УТИЦАЈНИ Financial Times објавио је да се појава британске верзије руске сателитске телевизије Russia Today у Лондону доживљава као „потенцијална претња националној безбедности”.

         Старт руске глобалне телевизије изазвао је већ – како тврди исти лист – „целу серију састанака на високом владином нивоу”.

         „Русија користи информације као оружје у садашњој кризи. Она утиче на наше бираче да би могла да води своју политику” – изјавио је Џејмс Апатурај, заменик генералног секретара НАТО за политичка питања.

         Financial Times је указао да шефови обавештајних служби алијансе процењују да је информациона кампања Русије „у стању да разори и онако крхки европски консезус поводом режима санкција уведених против Москве”.

         Међународни директор Краљевског војно-научног института Велике Британије, Џонатан Ејал, оценио је да „информатичко оружје прикрива сваки корак Русије”.

         Апатурај се још – као да Запад већ за своју пропаганду деценијама не користи Би-Би-Си и Си-Ен-Ен – још пожалио:

         „У служби НАТО која се бави јавном дипломатијом ради само око 20 људи који покушавају да се супротставе организованој, многостраној, и скупој информативној политици Русије која је прекрила цео свет. Ово што ми имамо је недовољно”.

Британија руску телевизију Russia Today сматра претњом националној безбедности

Британија руску телевизију Russia Today сматра претњом националној безбедности

Генерални директор Russia Today, Маргарита Симоњан, открила је да је њен канал за Велику Британију RT UK већ више пута добијао директне претње да ће изгубити лиценцу.

„Само у последње време, добили смо девет упозорења од британског надлежног регулаторног тела. Њима се ништа не свиђа. Схватила бих да су утврдили да се бавимо директним лагањем, да користимо нетачне чињенице, да могу да нам замере нешто конкретно. Међутим, ништа такво нису нашли. Изгледа да им то није ни потребно. Њима је сасвим довољно да нас оптуже да нисмо објективни”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *