Вијести, Свијет

Британија: Камерон губи на изборима

УКИП партија је тако преузела одборничка мјеста конзервативаца премијера Дејвида Камерона и опозиционе Лабуристичке странке.

Због успјеха ове странке Камерон ће бити под притиском да пооштри приступ према Европи, а неки чланови његове странке страхују да би УКИП могао осујетити њихову побједу на изборима 2015.

УКИП је освојио више нових одборничких мјеста него било која друга странка на локалним изборима у Енглеској.

Најџел Фериџ је придобио подршку бирача све три водеће странке захваљујући незадовољству због неспособности политичара да изврше промјене, нарочито у области имиграције која је, по мишљењу многих Британаца, сувише велика.

Камерон је својевремено изјавио да је УКИП странка „ексцентрика, лудака и расиста“, међутим Фериџ тврди да његова партија није расистичка и обећао је да ће на изборима за Европски парламент и локалним изборима у Енглеској изазвати „политички земљотрес“ у Великој Британији.

Његова странка је остварила велики успјех у областима у којима традиционално побјеђују конзервативци као што су Есекс, на југоистоку Енглеске, као и у лабристичким упориштима попут Родерама на сјеверу и Бирмингема у Мидленду, наводи Ројтерс.

Дејвид Камерон

Дејвид Камерон

Камерон је обећао да ће покушати да промјени односе Велике Британије са ЕУ ако сљедеће године буде поново изабран и да ће до краја 2017. расписати референдум на коме ће Британци одлучити да ли ће остати у ЕУ.

На локалним изборима се бира 4.216 локалних одборника.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *