Вијести, Регион

Досад 33 жртве поплава, вода ће се из Обреновца повући за пет дана

ДУНАВ И САВА ДАНАС И СУТРА НА ВРХУНЦУ, ПОПЛАВНИ ТАЛАС НЕЋЕ БИТИ ТАКО ВЕЛИКИ КАКО СЕ ПРЕДВИЂАЛО

  • На територији Србије евакуисано више од 30.000 особа, од тога 25.000 из Обреновца
  • Вучић је на седници Републичког штаба за ванредне ситуације рекао да ће и након укидања ванредне ситуације бити потребан велики ангажман Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране али да ће сада велики посао прећи на друга министарства, пре свих енергетике, грађевине, здравља
  • Премијер посебно честитао начелнику Генералштаба Љубиши Диковићу на изузетно обављеном послу у Шапцу и Сремској Митровици

        ВЛАДА Србије укинула је ванредну ситуацију на територији земље, а премијер Александар Вучић је захвалио свим министрима на ангажману током претходних дана.

        Чланови владе једногласно су се изјаснили да укидање ванредне ситуације, а премијер је предложио и да се на данашњој седници усвоји и одлука да се припреми посебан извештај за Скупштину и грађане о мерама предузетим за време поплава.

        Премијер је изјавио да тешко време и ситуација изазвана поплавама не сме да буде алиби за одлагање и отказивање било каквих преузетих обавеза и поручио да се што пре припреме приоритетни закони.

        „То што смо имали тешке дане и ситуацију већ десет дана не сме да нам буде алиби за одлагање ранијих обавеза и молим оне са којима смо разговарали о усвајању приоритетних закона, а требало је да нацрти већ буду подељени министарствима, да са тим не касне“, рекао је Вучић.

        Он рекао да се убрзано припреме закон о раду, као и закон о планирању и изградњи, о приватизацији и о стечају.

        „Не може време да стане, већ морамо да покажемо још већу посвећеност него раније“, рекао је Вучић.

        Премијер је захвалио свим министрима који су озбиљно, вредно и посвећено радили и замолио да обавезе и рокове које су дали поштују.

        „Имамо тешку ситуацију на терену и мораћемо да се бавимо и тиме, али вас молим да се са још већом посвећеношћу бавите овим“, рекао је Вучић.

        Министар полиције Небојша Стефановић рекао је нешто раније на седници Штаба за ванредне ситуације да постоје услови да се ванредна ситуација укине, али да ће остати на снази у два града и 16 општина где је ситуација таква да, како је рекао, не можемо потпуно да је укинемо.

        Ванредна ситуација остаје у Шапцу и Сремској Митровици, као и у општинама Обреновац, Љиг, Уб, Лајковац, Осечина, Параћин, Мионица, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Шид, Трстеник, Косјерић, Бајина Башта,

        Крупањ, Мали Зворник, Коцељева, Владимирци.

        Министар Стефановић је навео да је ситуација осим клизишта у Малом Зворнику и још неким општинама стабилна, да иде ка нормализацији осим у Обреновцу где је трећина општине још под водом.

        Стварају се услови за повратак становништва рекао је Стефановић и додао да надлежна министарства раде посао у свом домену и дају инструкције како би се спречиле неке нежељене последице као што су заразе или неке болести…

        Он је назначио да ће органи безбедности дати и надаље свој допринос и учествовати са свим својим средствима и да неће дозволити да се било шта деси.

        До сада су откривена 33 тела, од којих је 13 жртава утапања, изјавио је Стефановић и додао да су то прави и истинити подаци и односе се на целу Србију.

        „Вршимо обдукцију и за сваку особу ће се радити појединачно“, рекао је Стефановић.

        Начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је да је на свим кризним тачкама у Србији стање стабилно, али да ће надлежни органи остати у приправности још пет до шест дана на свим кризним подручјима.

        Марић је рекао да је досад на територији Србије евакуисано више од 30.000 особа, од тога 25.000 из Обреновца.

        Према његовим речима, спасилачки тимови из иностранства постепено се враћају својим земљама, а у Србији ће остати тимови са пумпама и хеликоптери у стању приправности и превентиве ради.

        Он је навео да се хуманитарна помоћ организује преко оперативног штаба и да се успоставља систем да захтеви општина за помоћ буду рационални и да не смеју да буду предимензионирани.

        Вода из Обреновца би могла да се повуче за око пет дана, а већ од недеље се може очекивати повлачење водостаја реке Саве.

        Директор Србијавода Горан Пузовић најавио је да се у петак на суботу може очекивати да Дунав и Сава буду на врхунцу, а од недеље благо повлачење реке Саве, истакавши да тај поплавни талас није тако велики како смо предвидели.

        Он је казао да још треба ојачати насипе око Термоелектране у Обреновцу да би се избегао сваки ризик и да ће ситуација бити праћена 24 сата од надлежних служби.

        Ситуација се полако смирује, реке се враћају у корита, а водостај Саве и Дунава је мањи него што је РХМЗ предвидео, рекао је вршилац дужности директора Дирекције за воде Миодраг Пјешчић и нагласио да су безбедни и Београд и Смедерево и Голубац.

        Постављена је и мобилна опрема за заштиту од поплава, где је то могуће, рекао је Пјешћић и додао да је почело прикупљање података о штети од поплава

        У општини Шид се очекује долазак воде из Хрватске, али ниједно насеље није у тој општини угрожено, рекао је он и најавио да сутра долазе стручњаци из Хрватске у Моровић да се види како да се вода врати у Саву.

        Вучић је на седници Републичког штаба за ванредне ситуације рекао да ће и након укидања ванредне ситуације бити потребан велики ангажман Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране али да ће сада велики посао прећи на друга министарства, пре свих енергетике, грађевине, здравља…

        „Немамо чега да се стидимо можемо да будемо поносни на грађане на војску, полицију на хиљаде добровољаца, на готово све министре…“ рекао је премијер на седници Штаба за ванредне ситуације.

        Пред нама је обнова земље и чека нас огроман посао, додао је Вучић наводећи обнову енергетског сектора, путева и железница, а онима који су остали без крова над главом поручио је да ће бити збринути и да неће бити без кућа…

Александар Вучић

Александар Вучић

Премијер је посебно честитао начелнику Генералштаба Љубиши Диковићу на изузетно обављеном послу у Шапцу и Сремској Митровици.

Вучић је чланове Штаба за ванредне ситуације обавестио о разговору који је претходно имао с немачком канцеларком Ангелом Меркел, која је, како је рекао, поручила да немачки народ неће оставити Србију без помоћи и подршке.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *