Вијести, Свијет

БРИСЕЛ: Очекујемо од Русије објашњење поводом одустајања од Јужног тока

ГЕОРГИЈЕВА: ЕУ НИЈЕ НИ ТРАЖИЛА ЗАТВАРАЊЕ ПРОЈЕКТА ЈУЖНИ ТОК, НИТИ РАДИЛА НА ТОМЕ

         ЕВРОПСКА унија је објавила да од Русије очекује званично разјашњење поводом одустајања од Јужног тока.

         Европска комисија је саопштила: „Примили смо к знању изјаву Русије да одустаје од реализације пројекта тог гасовода. Очекујемо подробности у вези са одлуком. Брисел не треба да се изјашњава да ли је Јужни ток мртав или није“.

         ЕУ није ни тражила затварање пројекта Јужни ток, нити радила на томе – саопштила је ЕУ-комесар за буџет и људске ресурсе Кристалина Георгијева.

Кристалина Георгијева (ЕУ-комесар за буџет и људске ресурсе)

Кристалина Георгијева (ЕУ-комесар за буџет и људске ресурсе)

Одмах је придодала: „Европска унија је једино желела да заштити потрошаче од ризика повећавања цена гаса. Зато смо инсистирали на томе да Јужни ток буде усклађен са законодавством ЕУ и на томе се у пројекту омогући учешће других компанија ради здраве конкуренције на тржишту“.

Извор: Факти.рс

РФ ће поштовати све уговоре о гасу са европским земљама

РФ ће поштовати све уговоре са европским земљама о испоруци гаса и остаће поуздан партнер, изјавио је министар енергетике РФ Александар Новак.

Он је истакао да је Владимир Путин донео одлуку о затварању пројекта Јужни ток због позиције ЕУ. Новак је рекао да је одлука донета, јер Европска комисија последњих неколико година није давала своју дозволу за реализацију Јужног тока, радила са земљама, са којима је Русија својевремено потписала међудржавне споразуме, на изменама тих споразума.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *