Вијести, Регион

СОФИЈА: Бугарска жели Јужни ток, али – усклађен са прописима ЕУ

ЗАМЕНИЦА БУГАРСКОГ ПРЕМИЈЕРА МЕГЛЕНА КУНЕВА ЗВАНИЧНУ РЕАКЦИЈУ НАЈАВИЛА – ПОСЛЕ ДОБИЈАЊА ЗВАНИЧНОГ СТАВА РУСИЈЕ

        ЗАМЕНИЦА бугарског премијера Меглена Кунева је на извештаје о отказивању изградње гасовода Јужни ток одреаговала речима да Русија још није званично изнела свој став о судбини тог гасовода, па Бугарска не може то да коментарише.

        Кунева је новинарима у Софији рекла да Бугарска жели пројекат који је економски исплатив и усклађен са прописима Европске уније, преноси агенција БТА.

      Неименовани извор из ЕУ изјаву руског председника Владимира Путина, да Русија још није добила од Бугарске одобрење за почетак изградње Јужног тока, сматра покушајем Русије да се Бугарска окриви за неуспех пројекта од кога у ствари одустаје због економске неисплативости.

         „Изградња Јужног тока кошта много. У условима када цене нафте и гаса иду на доле, градња тог гасовода није економски повољна. Тај пројекат коштао би Газпром много новца и сада му је згодно да нађе малу Бугарску и окриви је за неуспех пројект“, казао је саговорник агенције Интерфакс из ЕУ.

         „ЕУ никада није рекла да јој се Јужни ток не допада. Ми смо само упозоравали да ако компанија хоће да прави посао у ЕУ, то мора да буде у складу са законодавством Европске уније, то јест мора да се поштује Трећи енергетски пакет. Исто као што би европска компанија, ако би хтела да ради у Русији, морала да поштује руско законодавство“, нагласио је извор.

       На питање – да ли ће одустајање од изградње Јужног тока угрозити снабдевање Европе гасом – саговорник агенције је казао да ЕУ нема проблема са залихама гаса.

       Руски председник Владимир Путин јуче је током посете Турској рекао да ако Европа не жели да спроведе (пројекат) Јужни ток, онда он неће ни бити спроведен, оценивши да Европска унија врши притисак на Бугарску, која трећину свог гаса добија из Русије.

        Он је казао да је пројекат Јужни ток у фази када мора да почне „изградња гасоводног система у Црном мору“, али да Русија још није добила од Бугарске одобрење за то.

Mеглена Kунева

Mеглена Kунева

„Инвестирање стотина милиона долара у гасовод, који би морао да се заустави на улазу у бугарске воде је једноставно апсурдно. Надам се да то свако разуме“, нагласио је Путин.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *