Вијести, Свијет

Бразил све скупљи: Авиокомпаније дижу цијене за 500 одсто?

008251

Бразилске авиокомпаније спремају се да дигну цијене превоза у вријеме Свјетског првенества у фудбалу за неколико пута, што би могло да остави код куће многе навијаче, који су намјеравали да путују у ту земљу.

Авионска карта од Сао Паула до Бело Хоризонтеа сада кошта 104 евра, а исти тај лет средином наредног јуна коштаће 570 евра – јер се тада у Бело Хоризонтеу играју утакмице Свјетског првенства. Цијене ће, дакле, порасти за више од 500 одсто!?

Авиокомпаније рачунају да је Бразил велика земља, те да навијачи неће жалити новца да оду на утакмице у различитим градовима.

Очекује се да ће из инострантсва стићи око 600.000 навијача, а у самом Бразилу ће их бити још око три милиона.

Власти се плаше да ће Бразил добити имиџ „скупе дестинације“. Већ најављују посебан одбор који би требало о томе да разговара са бразилским авиокомпанијама, удружењима угоститеља и другим.

Прије неколико мјесци у Бразилу су организовани протести због трошења новца на скупе манифестације док многи људи једва преживљавају.

Навијачи ће морати „дебело“ да плате и за смјештај. У једном хотелу с три звјездице у граду Порто Алегреу тренутна цијена ноћења је 64 евра, а када се 15. јуна одигра прва утакмица – износиће 359 евра!

Агенција „Меч“ из Швајцарске продаје између 40 и 50 одсто смјештајних капацитета у градовима у којима се играју утакмице и то у пакету са улазницама. Остатак нуде туристичке агенције и сами понуђачи путем интернета.

Бразилска влада већ најављује да ће покренути истрагу против агенције „Меч“ због сумњи у вези са „картелизацијом“ и фиксирањем цијена.

Многи због свега сматрају да је Свјетско првенство у фудбалу изгубило своје значење као друштвено окупљање и претворило се у догађај за одабране и богате, а не за широке масе.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *