Вијести, Свијет

Бразил- доживотна за 25 полицајаца

011903

Суд у Бразилу осудио је данас 25 полицајаца на доживотну затворску казну због масакра у затвору Карандиру у Сао Паолу 2. октобра 1992. године, у коме је убијено 111 затвореника.

Сви полицајци осуђени су на по 625 година затвора јер су употребили прекомјерну силу како би сузбили сукоб међу затвореницима, а суд их је прогласио кривим за убиство 52 затвореника, јавио је АФП.

На суђењу групи од 25 полицајаца, које је почело 29. јула, свједоци су навели да су припадници органа реда пуцали насумице на затворенике.

Група је била оптужена за убиство 73 затвореника на другом спрату затвора, а бранили су се тврдњама да су реаговали у самоодбрани како би угушили побуну у озлоглашеном затвору у ком су затвореници били наоружани.

Групе за људска права су, међутим, истакле да у затвору није било жртава на страни полиције.

Данашњом пресудом завршена је друга фаза суђења за овај случај, а у првој фази 23 полицајца осуђена су у априлу на по 156 година затвора због убистава 13 затвореника на првом спрату затвора.

Суђење за убиства у овом затвору наставиће се и у наредним мјесецима.

Масакр у једном од највећих затвора у Јужној Америци, у ком се налазило 10.000 затвореника, настао је пошто се свађа двојице затвореника брзо проширила, а завађене групе сукобиле.

Пуковник Убиратан Гуимараес, који је предводио полицијску операцију ради сузбијања побуне осуђен је 2001. године због употребе прекомјерне силе, али је ослобођен оптужби након жалбе 2006.

Карандиру је затворен 2002. године послије низа побуна широм државе Сао Паоло, а зграда затвора, која се налазила поред станице подземне жељезнице у највећем бразилском граду, убрзо потом је срушена.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *