Вијести, Свијет

Билдерберг 2013: Ко долази на овогодишњу конференцију?

030681
Овогодишњи сусрет најутицајнијих људи свијета који заједно дјелују у склопу групе Билдерберг, а за коју многи теоретичари завјере сматрају да њени чланови тајно управљају свијетом, одржава се у британском граду Хертфордшајру.
Билдерберг 2013.

Конференција се одржава од 6. до 9. јуна и затворена је за јавност. Свјетски моћници расправљаће о актуелним проблемима и приједлозима за њихова рјешавања.

Иако за то нема никакве потврде јер службених записника нема, многи сматрају како се на овим конференцијама доносе најважније одлуке о контроли свјетских ратова, нуклеарном наоружању, расту цијена нафте, те развоју економских криза.

За разлику од претходних, овогодишња конференција која почиње у петак, разликује се јер је јавно објављена листа учесника.

Позивницу тако имају бивши италијански и француски премијери Марио Монти и Франсоа Фијон, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо, шеф дипломатије Шведске Карл Билт, шефица ММФ-а Кристин Лагард, бивши директор ЦИА Дејвид Петреус, бивши амерички државни секретар и савјетник предсједника Никсона и Форда – Хенри Кисинџер, холандска краљица Беатрикс, донатор Обамине кампање и извршни директор Гугла Ерик Шмит, те бројни други високи политички, медијски и финансијски функционери из укупно 21 земље Европе и Сјеверне Америке.

Осим актуелних економских питања, на дневном реду је и раст национализма и популизма у појединим земљама ЕУ, што се коси с идејом билдерберговаца о јединстевној влади свјетских моћника, те њиховој глобалној доминацији.

Њихове су конференције увијек под заштитом јаких снага безбједности, а будући да учесници и даље сматрају да теме разговара не смију постати јавно доступне, ниједна медијска кућа нема право извјештавања.

Група је основана 1954. године, а име је добила по једном холандском хотелу у којем је одржана прва конференција.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *