Вијести, Свијет

Бакљада украјинских неонациста у Кијеву посвећена Хитлеровом сараднику Бандери

ОКУПИЛО ИХ СЕ ОКО 10.000, ПРОЛАЗЕЋИ КРОЗ ЦЕНТАР ГРАДА ПРЕТУКЛИ РУСКЕ НОВИНАРЕ

        УКРАЈИНСКИ екстремни националисти и неонацисти организовали су вечерас бакљаде у Кијеву, Лавову, Одеси и још неколико других градова поводом 106-ог рођендана оснивача Организације украјинских националиста Степана Бандере.

        Бакљаде су личиле на сличне манифестације хитлероваца, а намасовнија је била у Кијеву. Њени организатори из партије Свобода и Десног сектора тврде да су у центру главног града Украјине окупили 30.000 људи, мада је ближе истини да их је било упола мање.

        Колона са упаљеним бакљама кренула је из Швченковог парка према Мајдану (Тргу независности) где се претворила у „народно веће“.

        Претходно су „бакљадисти“ прошли поред телевизије Интер, тражећи „главе“ оних који су се усудили д у новогодишњој ноћи покажу прилог о руским уметницима пристиглим у Донбас.

        Учесници бакљаде претукли су новинарку руске телевизије Life News Жану Карпенко и њеног сниматеља. Напад је почео чим се она уживо укључила у информативни програм своје телевизије.

        Све се догодило пред очима полиције која ни прстом није мрднула.

Бакљада украјинских неонациста у Кијеву посвећена Хитлеровом сараднику Бандери

Бакљада украјинских неонациста у Кијеву посвећена Хитлеровом сараднику Бандери

Бандера је био Хитлеров сарадник, али га је 2010 године тадашњи председник Украјине Виктор Јушченко прогласио за Хероја Украјине. Суд у Доњецку је нешто касније тај његов указ поништио.

Жана Карпенко

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *