Свијет

Архиепископ Кипра: Еврозона ће се распасти

euro-on-fire

Никозија – Патријарх Православне цркве Кирпа архиепископ Хрозостом, који предвиђа могућност изласка Кипра из еврозоне, позвао је становништво на мир и смиреност и поручио да до панике не сме да дође.

Како је јавила Верска информативна агенција (ВИА), Хрозостом је рекао да сви морају да помогну држави како привреда и банке не би пропале, истакавши да је оптимиста.

Ако Кипар изађе из еврозоне, европска валутна унија ће се „тако сама распасти“, оценио је Хризостом, наводећи да се то неће десити сутра, али да „с тим генијима из Брисела сигурно је неће још дуго издржати“.

Црква је ставила своју имовину на располагање држави, међутим, ту има правних проблема како некретнине ставити под хипотеку, јер је за то потребна и одлука парламента, истиче поглавар.

Стручњаци имовину кипарске цркве процењују на две милијарде евра.

Црква охрабрује владу да донесе „одлучне одлуке да би стали на своје ноге“. Ако је Европи много да нам помогне са 10 милијарди евра, како ће тек помоћи Шпанији, или Италији, закључује Хрозостом.

На другој страни, Турска се радује кипарским проблемима, сматра архиепископ и наводи да се турски премијер Ердоган осећа као да је султан, пун је „поноса и ароганције“, има трећу армију на свету.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *