Вијести, Свијет

Аргентина тражи Фокланде

032003

Позивајући се на Резолуцију УН из 1965, аргентинска предсједница Кристина Фернандес де Кирхнер захтијева да се Фокландска острва врате под окриље Буенос Аиреса.

Аргентина, која је нестална чланица Савјета безбједности, жели примјену резолуције, којом се Буенос Аирес и Лондон позивају на преговоре.

Предсједница Аргентине Кристина Фернандес де Кирхнер обновила је захтјеве своје земље за суверенитетом над Фокландским острвима.

Говорећи на састанку Савјета безбједности УН у Њујорку, аргентинска предсједница је позвала Британију на преговоре око будућности фокландског архипелага, преноси Би-Би-Си.

Фернандесова је изјавила како Аргентина „једноставно жели да буде примјењена реезолуција УН“, алудираући на резолуцију 2065 из 1965. године, којом је на обје стране (Аргентину и Британију) апеловано да преговарају.

Аргентина је постала нестална чланица Савјета безбједности у јануару, на период од двије године, а овог мјесеца је преузела и предсједавање тим тијелом. Аргентинска предсједница је поводом тога позвана да предсједава састанком.

Мада инсистира да с правне тачке гледишта Фокландска острва припадају Аргентини, Фернандесова позива на уздржаност обију страна, будући да се ради о контроверзном питању. „Морамо да пронађемо консензус и да очувамо мир“, напоменула је аргентинска предсједница.

Британија и Аргентина су 1982. године водиле су двомјесечни рат око Фокландских острва из којег су Британци изашли као побједници. У том рату је погинуло 255 Британаца и 650 Аргентинаца.

На референдуму марта ове године велика већина становника Фокландских острва се изјаснила да остане у Британији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *