Вијести, Свијет

Американци за сајбер-шпијунажу оптужили пет официра кинеске армије

ПЕКИНГ ОДМАХ СВЕ НАЗВАО „ИЗМИШЉЕНИМ“ И ПОЗВАО ВАШИНГТОН ДА „ИСПРАВИ ГРЕШКУ“

  • Државни тужилац САД Ерик Холдер изјавио да су петорица официра кинеске армије крала интелектуалну својину ових шест америчких компанија: произвођача горива за атомске централе Westinghouse Electric, металуршке компаније Alcoa, Allegheny Technologies Incorporated, US Steel, United Steelworkers Union и произвођача соларних батерија SolarWorld
  • Пре годину дана је америчка фирма Mandiant, специјализована за проблеме сајбер-безбедности, објавила да је сајбер-нападе на америчке компаније изводила за то специјализована јединица Народноослободилачке армије Кине № 61398

         ДРЖАВНИ тужилац САД Ерик Холдер објавио је да ће кривично гонити пет кинеских официра због „крађе космичких тајни америчких фирми“.

         „У овом случају су коришћена шпијунска средства у комерцијалном интересу“ – нагласио је Холдер и изразио увереност да ће осумњичени Кинези бити изведени пред суд у САД.

         Према његовим речима, петорица официра кинеске армије карала су интелектуалну својину ових шест америчких компанија: произвођача горива за атомске централе Westinghouse Electric, металуршке компаније Alcoa, Allegheny Technologies Incorporated, U.S. Steel, United Steelworkers Union и произвођача соларних батерија SolarWorld.

         Холдер није крио да очекује „сарадњу кинеске владе у позивању криваца на одговорност“.

         Заједно са Холдером, пред новинарима се појавио и представник FBI који је указао да је истрага трајала неколико година и да је америчком бизнису нанета „суштинска штета“

         Пре годину дана је америчка фирма Mandiant, специјализована за проблеме сајбер-безбедности, објавила да је сајбер-нападе на америчке компаније изводила за то специјализована јединица Народноослободилачке армије Кине № 61398.

         Вашингтон је Пекингу претио и трговинским санкцијама – ако се потврди да је иза свега стајала кинеска држава. Потом је едвард Сноуден разоткрио да је NSA шпијунирала кинеску компанију Huawei Technologies Co, па се све било утишало.

         Званични Пекинг је – како се и очекивало – оштро одреаговао на Холдеров наступ.

Ерик Холдер

Ерик Холдер

Министарство спољних послова КНР је оптужбе САД назвало „измишљеним“ и упозорило Вашингтон да ће нарушити поверење које постоји између две земље.

Кинеска дипломатија је истовремено од Беле куће затражила да „одмах исправи грешку“. Другим речима: да повуче све што је Холдер саопштио.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *