Вијести, Свијет

Американци у немачким министарствима имају више од 12 шпијуна

КЛУПКО СЕ ОДМОТАВА: НА ГЛАВНОМ УДАРУ И МИНСТАРСТВА ОДБРАНЕ И УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

  • Високотиражни Bild am Sonntag објавио да се ради о „америчким шпијунима” са вишегодишњим стажом
  • Исти лист тврди да су Америкаци од момента избијања шпијунског скандала обуставили све сусрете својих агената и њихових „информатора” на територији Немачке и да ће део агентуре преселити у своје амбасаде у Прагу и Варшави
  • Бивши сарадник ЦИА Роберт БЕРА: ЦИА је принуђена да се бави шпијунажом и на територији Немачке зато што су терористички акти изведени 11. септембра 2001. године били припремљени у Немачкој. САД не могу да себи дозволе да зависе од непоузданих и недовољних информација које добијају од Берлина

         АМЕРИЧКЕ специјалне службе као своје „информаторе” користе више од 12 немачких функционера различитих министарстава и нивоа овлашћења – објавио је портал Tagesschau.de.

         Високотиражни Bild am Sonntag истовремено је објавио да се ради о „америчким шпијунима” са вишегодишњим стажом. Такође: да су „на нишану” ЦИА и НСА пре свега немачка министарства – одбране, економије и енергетике, унутрашњих послова и за питања међународне економске сарадње и развоја.

         Исти лист тврди да су Американци од момента избијања шпијунског скандала обуставили све сусрете својих агената и њихових „информатора” на територији Немачке.

         Bild am Sonntag – позивајући се на поуздане изворе – чак тврди да Американци размишљају о премештању обавештајаца који раде у њиховој амбасади и Берлину у амбасаде САД у Прагу и Варшави. Да би могли да наставе „свој посао”. Макар и „отуда”.

         Вероватни председник Европске комисије, Жан-Клод Јункер, огласио се поводом немачко-америчког шпијунског трвења, и упозорио да све може резултирати дуготрајнијом кризом поверења у односима ЕУ и САД. При том је подвукао: „Нашим америчким партнерима мора бити објашњено да пријатељи слушају шта говоре њихови пријатељи, а не прислушкују се међусобно”.

         Јункер важи за „човека Меркелове”. Утолико је индикативније што је изговорио и ово: „Ми имамо проблеме са демократијом. Владе су изгубиле контролу на својим специјалним службама, а те службе не могу деловати у правном вакууму и морају бити под контролом својих влада”.

         Још је можда индикативније да је бивши сарадник ЦИА Роберт Бера објаснио да је ЦИА принуђена да се бави шпијунажом и на територији Немачке зато што су терористички акти изведени 11. септембра 2001. године били припремљени у Немачкој. Чак је нагласио да немачке специјалне службе нису довољно ефикасне и да САД зато делују и на територији Немачке. Кад то не би чиниле – подвукао је Бера – зависиле би од непоузданих и недовољних информација које добијају од Берлина.

Американци у немачким министарствима имају више од 12 шпијуна

Американци у немачким министарствима имају више од 12 шпијуна

Бера се није устручавао ни да изговори и да Американци шпијунирају у Немачкој, држећи на оку и Берлин, још од Другог светског рата.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *