Вијести, Свијет

Американци Русији предложили нову формулу за Сирију

ПОНУДИЛИ „РЕГИОНАЛНИ ОКВИР ПРЕГОВОРА”: УЗ УЧЕШЋЕ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ, ТУРСКЕ И ИРАНА

АМЕРИЧКИ државни секретар Џон Кери предложио је у Минхену свом руском колеги Сергеју Лаврову нову формулу за сиријску кризу.

Та формула – како је објавио московски дневни лист „Комерсант” – подразумева: у преговоре се укључују Саудијска Арабија и Турска – као главни спонзори сиријске до зуба наоружане „опозиције”, а на страну Дамаска може да држи његов стратешки савезник Иран.

Према московском листу, то би био „регионални преговарачки оквира” који би био допуна Женеви-2.

Бункер у Сирији

Бункер у Сирији

Званичка Москва се са оваквом „допуном” наводно у начелу сагласила. „Комерсант” чак тврди да је „регионални оквир” прошлогодишња идеја Русије коју су Американци сада реанимирали.

Могуће је Вашингтон тактизира и зато што Ал Каидина продужена рука – Исламски Емират Ирака и Леванта – наставља да десеткује муџахедине из Исламског фронта иза којег, поред саудијаца и Турака, стоје и Американци.

Данас се терориста-самоубица ИЕИЛ дигао у ваздух у граду Ер-Раи уз границу са Турском и са собом „повео Алаху” тројицу командира Исламског фронта.

Претходно су у две експлозије у Алепу погинули командири Лаива ат-Таухид (Аднан Бакур, плус још 26 бојовника) и Сукур аш-Шам (Абу Хусеин ад-Дик).

Припадници ИЕИЛ су за последњих дана поред штабова и утврђених тачака својих конкурената активирали 34 ауто-бомбе које су убиле 1747 људи међу којима је било 215 цивила.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *