Вијести, Свијет

Америка губи улогу глобалног лидера – замениће је Русија

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ ЏОНАТАН ЕЈДЕЛМАН ТВРДИ ДА ЈЕ ДОШЛО ВРЕМЕ ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ НА СВЕТСКОЈ СЦЕНИ

  • Ејделман наглашава да је „улога глобалног лидера тренутно слободна” и да бивше светске силе из Европе (Велика Британија, Француска и Немачка) остају под америчким утицајем и влашћу, а да се Европска унија претворила у „асоцијацију која измиче контроли”
  • По његовом мишљењу, азијски гиганти – Кина и Индија – још су далеко од статуса суперсиле и за његово достизање биће им потребне још деценије

         ПРВИ пут од завршетка Другог светског рата, САД више нису у улози светског лидера – објавио је Global Post.

         Ово је један од закључака ауторског текста који је написао Џонатан Ејделман, професор Школе за међународне студије „Јозеф Кербел” при Денверском универзитету у Колораду.

         Амерички стручњак је прво подсетио да су Сједињене Државе одиграле кључну улогу у формирању НАТО, Светске банке и ММФ, да су лансирале Маршалов план и подржале формирање данашње Европске уније. Додао је да су САД деценијама доминирале на Блиском Истоку у Латинској Америци, Европи и знатном делу Азије.

         Подсетио, па нагласио да Русија – иако је на удару западних санкција и у стању економске кризе – има изгледе да од Америке преузме светско, глобално лидерство.

         Ејделман је истовремено оценио да САД носе терет одговорности за многе светске проблеме и да су већ присиљене да признају своју неспособност да даље утичу на процесе у Либији, Сирији, Ираку и Украјини.

         Ејделман наглашава да је „улога глобалног лидера тренутно слободна” и да бивше светске силе из Европе (Велика Британија, Француска и Немачка) остају под америчким утицајем и влашћу, а да се Европска унија претворила у „асоцијацију која измиче контроли”.

         По његовом мишљењу, азијски гиганти – Кина и Индија – још су далеко од статуса суперсиле и за његово достизање биће им потребне још деценије.

         Ејделман посебно указује да је Русија поново постала потпуно слободна од спољњег утицаја и да њену политику подржавају многе земље у свету (Египат, Сирија, Јордан, Израел, Индија, вијетнам, Венецуела, Аргентина…).

Америка губи улогу глобалног лидера – замениће је Русија

Америка губи улогу глобалног лидера – замениће је Русија

„Старе алијансе, које су биле исковане још у време хладног рата, поздрављају повратак Русије улози која јој је добро позната. То тој огромној земљи омогућава лак доступ Европи, Азији и Блиском Истоку” – закључио је Џонатан Ејделман у ауторском тексту у Global Post.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *