Вијести, Свијет

Амерички шпијунски сервер у центру Москве

007183

Један од сервера глобалног система за праћење података размијењених путем интернета налази се у Москви, пише лист „Ведомости“, позивајући се на раније објављене податке које је британкси „Гардијан“ добио од бившег сарадника ЦИА-е Едварда Сноудена.

Према писању руског листа, то слиједи из презентације америчке Националне безбједносне агенције за 2008. годину, на којој је представљено 700 сервера система „ЕксКискор“ између осталог и један у Москви.

Руске специјалне службе нису се бавиле истраживањем о томе да ли сервер постоји и гдје би могао да се налази, али је „скоро 100 одсто да се он налази у згради амбасаде САД у Москви“, пишу „Ведомости“, позивајући се на извор из безбједносних служби.

Извор листа ту твдњу поткрепљује изјавом да сервера за праћење нема у земљама у којима нема америчког дипломатског представништва.

Руски стручњаци за „Ведомости“ су изјавили да не вјерују у постојање таквог сервера у Москви.

Директор Координационог центра за национални домен на интернету Андреј Колесников каже да је немогуће да, узимајући у обзир обим размјене података о корисницима, такав сервер остане непримијећен и да га је немогуће сакрити.

Руска Федерална служба безбједности и америчка Национална безбједносна агенција нису хтјели да коментаришу постојање шпијунског сервера у Москви. Америчка амбасада у Москви, такође, не коментарише вијести везане за Снодуена.

Сноуден је обнародовао податке о томе да САД преко система „Присм“ Националне безбједносне службе прате и шпијунирају кориснике интернета широм свијета.

САД Сноудена оптужују за одавање државне тајне. Он од 1. августа ове године има привремени азил у Русији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *