Вијести, Свијет

Ал Каидин џихад за почетнике

Ajman al Zavahri

Лидер Ал Каиде Ајман ал Завахри издао упутство за џихадисте, у којем позива на уздржаност приликом напада. Иако главни војни циљ остаје борба против САД и Израела, Завахри се пре свега залаже за мисионарски рад и проналажење база из којих ће ширити своје идеје.

Вођа Ал Каиде Ајман ал Завахри издао је своје прво упутство за џихад, позивајући на уздржаност приликом нападања других исламских секти и немуслимана. Завахри је затражио и да се не отпочињу конфликти у земљама где џихадисти могу наћи базу за ширење својих идеја.

Објављени документ омогућује редак увид у стратегију Ал Каиде 12 година након напада на САД 11. септембра, као и увид у амбиције Ал Каиде на широком простору од севера Африке, преко Кавказа до Кашмира, наводи британскиГардијан.

И док главни циљ војног одсека Ал Каиде остаје слабљење САД и Израела, Завахри истиче значај мисионарског рада.

„Што се тиче циљања америчких заступника, оно се разликује од места до места. Главни принцип је избегавање конфликта, осим у ситуацијама када је немогуће избећи сукобљавање“, написао је Завахри.

Ти коментари су нарочито битни када је у питању север Африке, где многи аналитичари сматрају да Ал Каида користи мање рестриктивно окружење које је настало након Арапског пролећа, у потрази за следбеницима, често путем локалних савеза, истовремено избегавајући привлачење пажње.

Завахри је истакао где је конфликт неизбежан, укључујући Авганистан, Ирак, Сирију, Јемен и Сомалију.

За Пакистан, где обавештајне службе верују да се крије Завахри, рекао је да „циља да створи уточиште за муџахедине, које затим може да буде коришћено као одскочна даска за борбу и успостављање исламске државе“.

Завахри је рекао и да је потребно да се ослаби Алжир, који је савладао исламисте у грађанском рату деведесетих, као и да се рашири утицај џихадиста широм Магреба и западне Африке.

Истиче се и право милитаната да се боре против Руса, Индијаца и Кинеза.

Ал Каида је основана 1988. године за време совјетске окупације Авганистана. Након напада на САД, 11. септембра 2001. године, Ал Каида је створила мрежу савезника и пријатеља у муслиманским земљама широм света.

Ал Каида се показала вештом у искоришћавању сукоба као што су они у Авганистану и Ираку, али и у устанцима у земљама, попут оних у Сирији, где побуњеници верни Ал Каиди имају важну улогу у борби против председника Башара ел Асада.

Међутим, насиље, укључујући и аутомобиле-бомбе и циљање шиита, учинило је Ал Каиду непопуларном међу многим муслиманима.

Завахри је позвао своје, углавном салафистичке следбенике, да не нападају друге муслимане и да ограниче одговор на насиље на оне који имају везе са нападом.

Ал Каида би требало да остави на миру и хришћане, индусе и сикте у муслиманским земљама, да поштују животе жена и деце и да се суздрже од сукоба у џамијама, на пијацима и окупљањима где се налазе и они муслимани који се не боре.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *