Вијести, Свијет

Ако Кијев не повуче „казнену експедицију“ из Донбаса – оружани отпор се наставља

ИСТОК УКРАЈИНЕ СПРЕМАН ЗА РЕФЕРЕНДУМ О САМОСТАЛНОСТИ,ИЗБОРА ЗА ПРЕДСЕДНИКА УКРАЈИНЕ – НЕЋЕ БИТИ

  • У Луганску ће референдумско питање бити: „Подржавате ли акт проглашења државне самосталности Луганске народне републике?“, а варијанте одговора су: да или не
  • Питање на референдуму у Доњецкој области гласи: „Подржавате ли акт о државној самосталности Доњецке народне републике?“

УРПКОС предлогу председника Русије Владимира Путина да одложе референдум, Доњецка и Луганска област на истоку Украјине завршавају припреме за референдум о статусу региона заказаном за 11. мај.

Припреме за референдум у Луганској области у завршној су фази, изјавио је за агенцију РИА Новости представник снага које су за осамостаљење од Кијева Василиј Никитин.

„Спремни смо 80-90 одсто“ – рекао је он у суботу ујутро.

Одштампани су гласачки листићи за све гласаче који се налазе на бирачким списковима, издају се новинарске акредитације.

Никитин је нагласио да не може да предвиди излазност гласача на дан гласања.

У Доњецкој области очекују излазност око 70 одсто. Такви су резултати анкете спроведене међу грађанима области.

Није утврђен праг излазности за референдум у Донбасу, федералисти ће сматрати да је он одржан у случају било какве излазности, изјавио је председник Централне изборне комисије проглашене Доњецке народне републике Роман Љагин.

Љагин је саопштио да је већ одштампано 3 милиона 198 хиљада листића, према броју бирача. Већ је формирано и 1.500 локалних изборних комисија.

Љагин је додао да ће, према плану ЦИК, бирачка места у Доњецкој области бити отворена у 8.00 па све до 22.00 сата. Притом је, из безбедносних разлога, скраћено време рада бирачких места у Славјанску, она ће бити отворена од 8.00 до 18.00  сати.

У Луганску ће референдумско питање бити: „Подржавате ли акт проглашења државне самосталности Луганске народне републике?“ варијанте одговора су: да или не.

Питање на референдуму у Доњецкој области формулисано је на следећи начин: „Подржавате ли акт о државној самосталности Доњецке народне републике?“

Потврдно гласање гласача на референдуму о статусу региона даће Донбасу право на самоопредељење, изјавио је председник Централне изборне комисије самопроглашене Доњецке народне републике Роман Љагин.

„Одговор „да“ на референдуму од стране већине становништва нашег региона не значи да ће Доњецка област постати део Русије, остати у саставу Украјине или постати самостална држава. То значи само једно – да ћемо добити подршку већине становништва нашег региона и морално право да изјавимо да нисмо задовољни догађајима у земљи и да тражимо промене“ – рекао је Љагин на конференцији за медије у суботу.

Он је саопштио нешто што је такође веома важно: „Избора за председника Украјине на територији Доњецке народне републике неће бити. Ми контролишемо све 22 окружне изборне комисије. Кијев – ни једну једину“.

Истовремено је „народни градоначелник“ Славјанска, Вјачеслав Пономарјов, објавио услове под којима би југоисток Украјине уопште пристао да преговара са Кијевом:

„Наши услови су: повлачење војске, прекид „специјалне операције“ и размена заробљеника. Можемо преговарати тек кад буду испуњени ти услови. Ако хунта овде задржи своје трупе – ми ћемо наставити да ратујемо“.

 „Терористи“ на улицама Донбаса

„Терористи“ на улицама Донбаса

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *