Вијести, Регион

ДАЧИЋ: Београд нема обавезу да се придружи санкцијама ЕУ против Русије

НАГЛАСИО ДА ЋЕ СРБИЈА ВОДИТИ САМОСТАЛНУ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ СВЕ ДОК НЕ ПОСТАНЕ ПУНОПРАВНА ЧЛАНИЦА УНИЈЕ

  • „То значи да се у што већем проценту придружујемо ставовима ЕУ, уз истовремено балансирање, разматрање и оцењивање сваког појединачног питања – у складу са државним и националним интересима Србије“, прецизирао је Ивица Дачић

МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да ће Србија водити самосталну спољну политику све док не постане пуноправна чланица ЕУ и да нема обавезу нити ће уводити санкције Русији.

Дачић је поручио да би било боље да су земље које траже од Србије да осуди понашање Русије према Украјини исто то урадиле у вези са Косовом, истичући да „двоструки стандарди никад нису били добри“.

„Знамо шта су наше обавезе и то смо јасно саопштили (високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност) Кетрин Ештон и нико у свету не треба да се брине за позицију Србије. Имамо ми главу да размишљамо“, рекао је Дачић новинарима у паузи Прве пленарне конференције Светске федерације конзула за регион југоисточне Европе.

Он је поновио да се Србија, у случају украјинске кризе, поставила принципијелно, подржавајући територијални интегритет сваке државе чланице УН, али да Београд нема обавезу и да неће уводити никакве санкције Русији.

„Србија ће бити у обавези да поштује јединствену, заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ када постане пуноправна чланица ЕУ“, рекао је Дачић, коментаришући јучерашње изјаве амбасадора Француске и ЕУ да се од Београда очекује да јасније подржи став ЕУ према украјинској кризи.

Он је нагласио да ће се политика Србије темељити на опредељењу земље за чланство у ЕУ и очекиваном понашању у складу с тим.

Ивица Дачић

Ивица Дачић

„То значи да се у што већем проценту придружујемо ставовима ЕУ, уз истовремено балансирање, разматрање и оцењивање сваког појединачног питања – у складу са државним и националним интересима Србије“, рекао је Дачић.

Срна

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *