Вијести, Путовања

Седам најзанимљивијих острва Русије 2. део

У овом чланку настављамо представљање прелепих руских  острва.

5.  Острво Кижи

kizi

 

Архитектонски ансамбл Спасо-Кишког погоста (ограђено гробље са парохијском црквом) налази се на острву Кижи, једном од 1650 острва језера Оњега, и убраја се у најважније знаменитости северозапада Русије; пре више од 20 година уписан је на листу Светске баштине УНЕСКО-а. Храм посвећен Преображењу Господњем висок 37 метара, са прелепим дрвеним куполама, за већину грађана Русије представља прави пример руског средњовековног дрвеног неимарства. Према легенди, 22 куполе ове цркве, распоређене у неколико нивоа, саграђене су без иједног ексера.

Кишки погост је централни део првог руског музеја на отвореном, Државног историјско-архитектонског и етнографског музеја-резервата „Кижи“.

6. Земља Франца Јозефа

farncJoyef

Земља Франца Јозефа је архипелаг од 192 острва укупне површине преко 16 хиљада квадратних километара. Налази се у Северном леденом океану и једна је од најсевернијих територија Русије и света. Острво припада Приморском рејону Архангелске области. На њему нема сталних становника, а повремено овамо долазе истраживачи, граничари и припадници јединица ПВО задужени за противракетну одбрану северних граница Русије. На једном од острва архипелага 2005. је отворена најсевернија поштанска испостава на свету „Архангелск 163100“, која ради само средом од 10 до 11 ујутру. На територији архипелага налазе се бројне птичје летње колоније, од сисара се срећу бели медведи и поларне лисице, а у водама око острва има фока, моржева и белих китова. 87% територије острва покривено је ледницима.

7. Итигран

7ostrvo

У Беринговом мореузу, недалеко од увале Провиђења, налази се мало брдовито острво Итигран (Ыттыгран). На њему се налази знаменита Китова алеја, јединствени споменик и светилиште древних Ескима, ловаца на китове. Претпоставља се да је Китова алеја настала у 14. веку. Овај загонетни споменик јединствен је не само на Чукотки, већ и на целом Арктику.

Китова алеја је дуга 300 метара. Чине је два паралелна реда лобања и костију китова. Ближе мору поређане су лобање гренландских китова, распоређене у 15 група по 2 до 4 лобање. Укопане су у земљу чеоним делом и уздижу се метар ипо у висину. Нешто даље, на узвишењу, паралелно се протеже ред начињен од чељусти китова које су укопане у земљу вертикално, на дубини око пола метра, и уздижу се 4 до 5 метара изнад тла. Свака од ових џиновских китових чељусти тешка је 250-300 килограма.

Извор: Агенције

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *