Вијести, Мишљења

Роберт Пери: ЦИА зна да проруски устаници нису срушили малезијски авион

Амерички публициста и аналитичар Роберт Пери тврди да информације које има ЦИА негирају наводе да су проруски устаници срушили малезијски авион изнад Украјине.

ЦИА има много оперативних информација о рушењу „МХ17“ – од сателитских снимака, праћених комуникација до анализа – али не жели то да објави, јер се не уклапају у тврдње да су авион оборили устаници, истиче Пери.

Он се недавно званично обратио америчкој обавјештајној служби са молбом да му доставе посљедње податке истраге о катастрофи „МХ17“, али је добио свједочанства која су објављена још 22. јула прошле године.

Пери тврди да су му поуздани извори пренијели да је ЦИА од тада провела неколико истрага о катастрофи, али да се о томе ћути.

Разлог је једноставан: нема никаквих нових доказа да је авион срушен руском ракетом, већ, напротив, постоје свједочанства која указују да је у рушење авиона умјешан неко сасвим други – наводи Пери.

Портали преносе да је амерички новинар већ раније објавио тврдње да је путнички авион срушила украјинска армија.

„Боинг 777“ авио-компаније „Малезија ерлајнз“ срушио се 17. јула 2014. године на истоку Украјине у подручју које је захваћено сукобима украјинске војске и проруских устаника.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је 19. марта да су западни медији игнорисали званичне документоване информације руских стручњака, које указују на чињеницу да је у моменту рушења авиона у непосредној близини био украјински војни авион.

ЦИА зна да проруски устаници нису срушили малезијски авион / Фото: РТРС

ЦИА зна да проруски устаници нису срушили малезијски авион / Фото: РТРС

Коначни извештај о истрази, како се очекује, објавиће Савјет за безбједност Холандије средином 2015. године.

РТРС

Извор: Искра

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *