Вијести, Регион

Званичници ЕУ обилазе БиХ у широком луку

030371
Да је ситуација у БиХ озбиљна и да је званични Брисел уистину забринут због застоја у реформским процесима говори и чињеница да је први пут у посљедње четири године делегација ЕУ отказала посјету Сарајеву, а да није објаснила зашто.

Представници Европске уније, укључијући и извјестиоца за БиХ Дорис Пак, иако је раније било најављено – нису посјетили Сарајево гдје је требало да бораве два дана.

Загребачки „Вечерњи лист“, у издању за БиХ, констатује тим поводом да нико од важнијих европских и свјетских званичника не жели да дође у БиХ због несигурности и фрустрираности сталним политичким застојем.

Иначе, посјета европских званичника била је најављена за јуче.

Само неколико дана раније отказали су све заказане састанке и сусрете, што шаље још једно озбиљно упозорење властима БиХ, али не само због политичких препуцавања, него прије свега због нестабилности и несигурности због које и други функционери Европске уније не свраћају у бх. престоницу – наводи лист.

Пакова, која је члан Спољнополитичког одбора Европског парламента и која је недавно настојала да прогура дио у резолуцију којом би се казнила БиХ због изостанка напретка, једноставно је написала – европска делегација неће доћи у Сарајево, пише лист позивајући на своја сазнања.

Пет чланова Спољнополитичког одбора Европског парламента у БиХ је током дводневног боравка у Сарајеву требало да се сретне с члановима Предсједништва БиХ, затим оба дома државног Парламента, министром спољних послова, као и представницима ентитетских влада и парламената.

Пакова је, наиме, требало да им пренесе ново упозорење за БиХ из Европске уније.

У посљедњих десет дана свој долазак у Сарајево након масовних протеста, блокаде државних институција и „талачке кризе“, отказали су министри безбједности и унутрашњих послова региона задужени за безбједност граница.

У том допису је, наводи лист, објашњено како „не постоје безбједносни услови“ за окупљање на високом министарском нивоу функционера из свих земаља региона, као и организације која је одговорна за безбједност граница у југоисточној Европи.

Након тога услиједио је нови шок, додаје „Вечерњи лист“. Представници ИПА фондова Европске комисије, који никада до сада нису давали могућност одгађања било којег пројекта, објаснили су свој недолазак у Сарајево и разговоре с представницима БиХ власти да због уласка Хрватске у ЕУ желе дати мало више времена за припреме бх. стране.

Завршни ударац је управо отказивање посјета извјестиоца за БиХ Дорис Пак, пише лист.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *