Вијести, Регион

Зна се ко је масакрирао српске жетеоце на Косову

031679

Кфор је у љето 1999. године ухапсио па пустио војнике такозване Ослободилачке војске Косова /ОВК/, који су масакрирали српске жетеоце из Старог Грацка, на Косову и Метохији, пише „Политика“, позивајући се на интерна НАТО документа.

У повјерљивом Унмиковом извјештају, до којег је дошао овај лист, као један од главних организатора означен је Бег Шаћири из села Црни Брег код Липљана, борац такозване ОВК и вођа групе „Фортуна“.

У другом документу НАТО, који посједује „Политика“, је писмо овог команданта ОВК његовим надређенима, у којем наводи да је у општини Липљан између 27. јуна и 9. августа 1999. године предузео „потпуно успјешне акције“, али да је 9. августа цијелу његову јединицу ухапсио Кфор.

Бег Шаћири наводи да је његова јединица предузела акције као што су чишћење града од српских криминалаца, приморавање здравствених радника Срба да напусте центар, контрола српских станова, паљење око 30 одсто српских кућа, насељавање српских кућа и станова Албанцима.

Додаје се да је у тим акцијама убијено 48 људи, рањено 17 и да су вршена пребијања и малтретирања.

У извјештају се описује како је Кфор хапсио Шаћирија и његових 56 војника, које је оптужио да су одговорни за масакр у Грацком и акције у Липљану, Витини и Урошевцу, али да они ништа нису признали, те да су након 12 дана сви пуштени на слободу.

Лист наводи да се на списку осумњичених за злочин у Старом Грацку, између осталих, налази и Линдита Кренази, фризерка, припадник ОВК, из чијег се дневника, који је водила, види да је „упозната са нечим страшним“.

Лист оцјењује да је суштина већине злочина на Косову и Метохији, па и масакра над српским жетеоцима у Грацку, у томе што огромна већина свих укључених, убица, жртава и припадника мировних снага зна све о злочинима, али да је правда и даље недоступна.

Додаје се да је у вријеме злочина у Грацку за правду био одговоран британски Кфор, у чијој је зони одговорности било Старо Грацко.

У селу Старо Грацко, код Липљана, јуче је обиљежено 14 година од злочина над 14 српских жетелаца који су убијени на њиви.

Најмлађи од њих имао је 17 година. Убијени су Милован Јовановић, Јовица и Раде Живић, Андрија Одаловић, Слободан, Миле, Новица и Момир Јанићијевић, Станимир и Бошко Декић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић и Миодраг Тепсић.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *