Вијести, Регион

Живановић: Муслимани продавали хуманитарну помоћ за Сребреницу

031403

Некадашњи комадант Дринског корпуса Миленко Живановић изјавио је на суђењу Радовану Караџићу да су муслиманске снаге продавале хуманитарну помоћ, коју је требало да добије становништво Сребренице.

Тако су, тврди, оставили свој народ без основних животних намирница. Живановић је одбацио оптужбе Тужилаштва да српска војска није дозвољавала улазак помоћи у Сребреницу.

На суђењу је објелодањено да су муслимани у болницама продавани лијекове по цијени од 100 или 200 њемачких марака, што је имало за посљедицу умирање пацијената.

Бивши замјеник министра унутрашњих послова Републике Српске Томислав Ковач изјавио је данас пред Хашким трибуналом да некадашњи предсједник Српске Радован Караџић у јулу 1995. године није знао ништа о стријељању заробљених муслимана из Сребренице.

„Убијеђен сам да Караџић није имао појма да ће заробљеници бити стријељани“, нагласио је Ковач у писаној изјави, коју је Караџић, који се брани сам, приложио као доказ.

Ковач је посвједочио да, током више састанака које је са Караџићем имао између 9. и 20. јула 1995. године, прије и послије уласка Војске Републике Српске у Сребреницу, од Караџића није чуо да би муслиманске мушкарце требало побити, нити да су стријељања била у току или већ окончана.

О убиствима заробљеника, Ковач је изјавио, није видио ниједан званичан извјештај.

У изјави у одбрану Караџића, Ковач је злочин у Сребреници назвао „најгорим што се могло десити српском народу“, а његове починиоце „највећим непријатељем Срба“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *