Вијести, Регион

Завршен тројни састанак – договор постигнут

030367
Завршен је тројни састанак Ивице Дачића, Кетрин Ештон и Хашима Тачија. Висока представница ЕУ претходно је имала одвојене билатералне сусрете са Дачићем и Тачијем. Тема разговора била је примјена бриселског споразума.

Премијер Србије Ивица Дачић и косовски премијер Хашим Тачи усагласили су утврђени текст о којем сада слиједе консултације, а они ће контактирати са Ештоновом крајем недјеље, навела је Европска служба спољних послова на Твитеру. „Премијери Дачић и Тачи наставили су преговоре и усагласили утврђени текст о којем се сада консултују“, рекла је Ештонова, а пише у „твиту“ који је и њена портпаролка Маја Коцијанчич поставила на свој налог. „Премијер Дачић и премијер Тачи биће у контакту са мном крајем недјеље“, навела је Ештонова, која је јуче и данас посредовала у њиховим разговорима у Бриселу, који су завршени вечерас.

Извор из делегације Србије рекао је претходно да су се Дачић и Тачи у начелу споразумјели о имплементацији бриселског споразума. Тачи је раније вечерас, након окончане рунде дијалога у Бриселу, изјавио да су двије стране постигле начелан договор о спровођењу априлског споразума, а да ће детаљи бити усаглашени касније. „Договорили смо се у принципу о корацима за примјену споразума у наредних шест мјесеци“, рекао је он и навео да ће детаљи спровођења споразума накнадно бити усаглашени на састанцима експертских тимова, као и у владама Србије и Косова.

Обје стране су дошле до усаглашеног текста плана за примјену споразума, изјавио је премијер Србије, након састанка у Бриселу. Он је изјавио да је планом примјене осигурано да неће бити празног хода, да неће бити укидане институције док не буду створене неке нове. Дачић је најавио да ће бити одржане консултације, како би била донијета одлука Владе до краја недјеље.

Према Дачићевим ријечима, данашњим договором показана је озбиљна намјера да се спроведе споразум који је постигнут у априлу. Он објашњава да план имплементације прецизира рокове у наредних неколико месеци, као и да у наредном периоду треба да дође до прилагођавања правних оквира, и у том смислу ће бити формиране радне групе како би били утврђени приједлози нових законских рјешења.

Када је реч о Заједници српских општина, она би, како каже Дачић, требало да буде формирана послије избора на Косову који ће бити спроведени уз помоћ ОЕБС-а. Договорено је и формирање руковдећег тијела које ће чинити представници четири српске општине, и чији ће задатак бити да предложе Статут Заједнице и команданта регионалне полиције. Када је ријеч о примјени споразума у областима полиције и правосуђа, Дачић је рекао да би до краја године требало да буде познато колики ће број припадника полиције и правосуђа бити уврштен у структуре.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *