Вијести, Регион

Зајача: Олово и даље присутно у крви дјеце

032024

Код 70 малишана од 75 из Зајече пала је концентрација олова у крви, рекла министарка здравља Славица Ђукић Дејановић. У Зајачи постоји рудник антимона и олова, који је отворен 1877. године и топионица олова. Рудник и топионица су приватизовани 2006. године и од тада је вишеструко увећана производња сировог олова. Због њиховог рада у Зајачи је повећано загађење воде и ваздуха, што је довело до повећања нивоа олова у крви дјеце.

Министарка здравља Србије Славица Ђукић Дејановић рејла је да је у Зајачи од 75 деце код 70 малишана дошло до пада концентрације олова.

„Двоје дјеце је на граници, а само једно дијете има вишу концентрацију“, рекла је Ђукић Дејановић.

Проблем Зајаче је велики и траје годинама и било је констатовано повећање концентрације олова код дјеце, рекла је Ђукић Дејановић. Додала је да ће сваки родитељ добити писани резултат у коверти са списком мера за његово дете.

Ђукић Дејановић је оцијенила да је могуће предузети све мјере превенције, редовне контроле и специјалне поступке и стилове живота за дјецу која ту морају живјети.

На иницијативу Министарства здравља у Зајачи је обављено узорковање и анализа крви дјеце због бојазни да имају повишен ниво олова.

Анализе су рађене у Институту за медицину рада Србије „Др Драгомир Карајовић“ „, уз супервизију референтне лабораторије у Словенији, због сумње да дјеца у крви имају олово због загађења.

У Зајачи ће тим поводом боравити државни секретар Министарства здравља Периша Симоновић, државни секретар Министарства омладине и спорта Ненад Боровчанин, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Драган Илић, и директор ИМРС „Др Драгомир Крајовић“ Александар Миловановић.

Поред њих, објави резултата присуствоваће директор Завода за јавно здравље у Шапцу Милијана Поповић и директор Дома здравља у Лозници Зоран Николић.

Тим београдских стручњака из области токсикологије, предвођен директором ИМРС Миловановићем, обавио је систематски преглед дјеце 7. јула.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *